Sonie: 'Ik hoop mijn handeltje weer op te pakken'

Persoonlijk verhaal

woensdag 1 maart 2017Mijn huis heeft zwaar geleden van de orkaan Matthew. We waren juist begonnen met het bouwen van een nieuw huis, maar het water is naar binnen gekomen en heeft veel schade aangericht. Gelukkig is ons gezin gespaard gebleven, maar we moesten een veilig heenkomen zoeken en vluchtten naar het huis van onze buren. Tot nu toe wonen we niet bij elkaar. Mijn kinderen logeren bij verschillende vrienden, omdat we nog niets aan het herstel van onze woning hebben kunnen doen.

Mijn naam is Sonie Auguste en ik ben 43 jaar. Mijn man heet Nertilio Alliancy en is 45 jaar. We wonen in Cafou Timache en we zijn met ons achten, want we hebben zes kinderen: een meisje van 18 en vijf jongens van 22, 20, 17, 15 en de jongste van 4.

Al het geld en handelswaar verloren
Zoals u misschien weet ondernemen we verschillende activiteiten om te kunnen overleven. Ik had een handeltje. ik kocht kruidenierswaren aan de grens met de Dominicaanse Republiek en verkocht die dan weer op de markt in een stadje hier in de buurt. Maar met de orkaan Matthew ben ik mijn portemonnee met al het geld erin verloren. En het water overspoelde de plek waar ik mijn koopwaar had opgeslagen waardoor de artikelen niet meer verkocht konden worden. Ik verloor alle handelswaar die ik bezat. En mijn portemonnee met 20.000 gourdes (bijna 300 euro), want ik had juist die dag diverse artikelen verkocht. Sindsdien hebben we veel problemen, en we hopen dat God ons helpt om door te gaan.

Mijn handeltje weer oppakken
Ik moet u vertellen dat SSID ons geholpen heeft sinds de aardbeving van 2010. We ontvingen hulp toen we in het opvangcentrum zaten, waar we verbleven sinds 12 januari 2010. In het begin kwam het team met goederen om de gezinnen in het opvangkamp te helpen. Daarna ontvingen we dekzeilen en tenten om in te wonen, en hielp SSID ons om weer in het dorp te gaan wonen. Ik heb deel genomen aan het kredietprogramma van SSID, maar ik was niet in staat om de termijnen op tijd te betalen en moest ermee stoppen. Ons gezin houdt ook vee, we hebben ervaring met het fokken van geiten, koeien en varkens, en als we hierbij hulp zouden krijgen zou dat zeer welkom zijn. Onze situatie is op het moment nogal gecompliceerd, vooral omdat we geen huis hebben. We hopen dat we mogen deelnemen aan het woningbouwproject zodat we ons eigen huis kunnen bouwen. En hopelijk kan ik ook weer meedoen met het kredietprogramma, zodat ik mijn handeltje weer kan oppakken.

"Ik dank God voor de teamleden van SSID"
Na orkaan Matthew heb ik voedsel en toiletartikelen gekregen. Hier was ik heel blij mee en ik dank God voor de teamleden van SSID. God zegene al deze mensen omdat zij hier in de gemeenschap aanwezig zijn om ons te helpen de levensomstandigheden van ons allemaal te verbeteren. Hartelijk dank en Gods zegen voor allemaal.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.