Uitleg terminologie rondom dreigende hongersnood in Afrika

Nieuws

donderdag 2 maart 2017In de media is momenteel veel aandacht voor de dreigende hongersnood in Afrika. We lezen verschillende termen die wellicht niet duidelijk zijn. Op deze pagina lichten we een aantal van deze termen over de regio toe.

Noodhulp Armoede

Hoorn van Afrika

Misschien hoor je weleens over de Hoorn van Afrika maar vraag je je af wat het verschil is met Oost-Afrika. Welke landen horen er allemaal bij? Niet iedereen heeft het over dezelfde landen wanneer ze de "Hoorn van Afrika" noemen. IGAD, de "Intergovernmental Authority on Development", is in het leven geroepen voor de landen:

 • Somalië
 • Ethiopië
 • Kenia
 • Soedan
 • Zuid-Soedan
 • Oeganda
 • Eritrea
 • Djibouti

Oost-Afrika

Oost-Afrika of Oostelijk Afrika omvat de volgende Afrikaanse landen:

 • Burundi
 • Kenia
 • Oeganda
 • Rwanda
 • Tanzania
 • Djibouti
 • Eritrea
 • Ethiopië
 • Somalië
 • Seychellen

Er zijn ook landen die in hun geheel, of voor een deel, af en toe ook tot dit gebied gerekend worden:

 • Mozambique
 • Malawi
 • Soedan
 • Zambia
 • Zimbabwe
 • Zuid-Soedan
 • Madagaskar
 • Comoren
 • Mauritius
 • Réunion

El Niño en La Niña

Met deze termen leggen we de langdurige droogte uit die nu heerst in Afrika. Met El Niño en La Niña wordt een natuurverschijnsel bedoeld wat te maken heeft met regen en droogte.

El Niño
El Niño staat voor een natuurverschijnsel dat gemiddeld eens in 7 jaar optreedt. Het water in de Grote Oceaan warmt dan rond de evenaar sterk op. Onder normale omstandigheden komt hier juist koel water uit de diepe oceaan naar boven. De temperatuur van het water is van grote invloed op het weer in Zuid Amerika en Afrika.

De grootste problemen ontstaan doordat de regens niet meer te voorspellen zijn en de oogsten mislukken. Het water warmt gedurende een half jaar op met het hoogtepunt rond december. Daarom hebben Peruaanse vissers dit fenomeen 'El Niño' genoemd, dat kerstkindje betekend.

El Niño in Afrika
Maar de grote klap voor de bevolking komt nu pas. De oogst van vorig jaar is opgegeten en de nieuwe oogst is compleet mislukt of veel te klein. In 2016 was El Nino extreem en de impact gigantisch. Alleen al in Ethiopië hadden 15 miljoen mensen tekort aan voedsel en drinkwater. Veel vee is omgekomen en op dit moment hebben 600.000 mensen hun dorpen verlaten op zoek naar water en gras voor hun vee.

La Niña
La Niña is een weerfenomeen, dat vaak volgt op El Niño. Bij een La Niña zijn de watertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar lager dan gemiddeld. Door een sterkere passaatwind komt meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte. La Niña is dus de tegenhanger van El Niño. Bij een El Niño warmt de temperatuur van zeewater in de Stille Oceaan juist op.

Gevolgen voor Afrika
Door de klimaatveranderingen zijn zowel El Niño en La Niña versterkt. De oogst van 2015 was opgegeten en die van 2016 was compleet mislukt of veel te klein. El Niño was extreem en de impact gigantisch. La Niña zorgt nu voor nóg een klap. Dit is bijvoorbeeld te zien in Malawi waar na een lange periode van droogte, veroorzaakt door El Niño, nu een periode van zware regens en overstromingen plaatsvindt. Het kleine beetje oogst wat nog over was is nu weggespoeld. Veel mensen zijn hierdoor direct afhankelijk van noodhulp om te overleven.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.