Woordfees

Blog

maandag 13 maart 2017Langzaamaan begint het leven hier te wennen. Het helpt een hoop dat we sinds 1 maart een eigen appartement hebben. Ik begin het werk nu ook wat meer ‘uit te vinden’. Er is veel te vertellen, als ik kijk naar wat er afgelopen tijd is gebeurd. Tussen alle kennismakingen en het praktische geregel door, duiken we natuurlijk ook in wat Stellenbosch en omgeving te bieden heeft.

Zo hebben we afgelopen week genoten van het Woordfees in Stellenbosch: 10 dagen lang voorstellingen die draaien om poëzie, kunst, taal, theater, muziek, literatuur, filosofie en discussie. Op de website van het Woordfees vond ik de volgende treffende omschrijving:

"Not only is the Woordfees a celebration of South African written, visual and performing arts – a celebration of the word in all its expressions – it is also a celebration of Stellenbosch: the streets of central Stellenbosch get flooded with visitors and public spaces as well as restaurants and pubs are temporarily converted into improvised art theatres, galleries and concert venues."

Cultuur en taal

Het Woordfees helpt om (de cultuur van) Zuid-Afrika en met name Stellenbosch en omgeving beter te leren kennen. Belangrijk in de omgeving waar wij ons in bevinden is het Afrikaans. De drie meest gesproken talen in de West Kaap provincie zijn Afrikaans, Engels en Xhosa. Xhosa is daarvan voor ons verreweg het moeilijkst, hoewel het Afrikaans – in tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken – ook wel een uitdaging is.

Elkaar verstaan

In welk land je ook bent, je ervaart op een gegeven moment altijd wel iets van een taalbarrière, als men een taal spreekt die niet je eigen moedertaal is. Of dat nu Engels, Afrikaans, Xhosa, of iets heel anders is. Tegelijk blijken muziek, poëzie en kunst een taal op zich, een taal die iedereen spreekt, en waarin je elkaar kunt vinden. Dat was mooi om te ervaren afgelopen week, in de verschillende voorstellingen die we meemaakten.

Woordfees in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.