Bio-steenkool verbetert overstroomde akkers

Persoonlijk verhaal

dinsdag 18 april 2017Boer Vogiroth (60) woont met zijn vrouw en twee zoons in het Bengaalse dorp Khudiyadanga. Hij voorziet in zijn levensonderhoud door aardappels te verbouwen op zijn land en die te verkopen. In Bangladesh overstroomt de grond regelmatig. Dan verdrinkt zijn oogst en wordt zout. Dat leverde steeds weer problemen op voor Vogiroth en zijn gezin.

Vogiroth hoorde over een nieuwe biologische steenkool technologie van de organisatie CCDB, een partnerorganisatie van Kerk in Actie. Hij begreep dat deze bio-steenkool veel voordelen had:

  • het kan water absorberen, wat heel handig is als het land overstroomt
  • het kan verzuring van de bodem verminderen na een overstroming
  • het kan de grond verrijken door er allerlei microben aan toe te voegen
  • het kan zorgen voor een betere oogst
  • er zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig tegen onkruid

Vogiroth wilde de bio-steenkool daarom graag gaan gebruiken op zijn akker. Hij vroeg zijn vrouw om lid te worden van de Akha-groep, die deze steenkool zelf produceert in een Akha-oven. Zijn vrouw leerde in de Akha-groep hoe ze zelf bio-steenkool kon maken.
Vogiroth voegde op zijn akker 4 kilo bio-steenkool en 4 kilo koemest toe. Op een andere akker 4 kilo bio-steenkool en 4 kilo kippenmest. In november 2016 zaaide hij vier rijen in met aardappelzaad. De aardappels die daaruit groeien zou hij twee maanden later kunnen oogsten.

Begin januari 2017 bezochten twee wetenschappers van het Landbouwkundig Onderzoeksinstituut van Bangladesh de akker van Vogiroth om de aardappelproductie van dichtbij te bekijken. Zij waren onder de indruk van de afmeting van de aardappels en vonden de smaak beter dan die van de reguliere varianten. 

Vogiroth wil nu meer bio-steenkool gaan produceren, zodat hij in de toekomst geen kunstmest en pesticiden meer hoeft te gebruiken. Dat scheelt in de kosten. Hij verwacht lekkere aardappels van betere kwaliteit te kunnen leveren. Waarschijnlijk zal zijn oogst straks zo’n 15 kilo meer opbrengen. Met lagere productiekosten en een grotere en betere oogst zal er meer geld overblijven voor zijn gezin. En als de grond weer eens overstroomt, zal dat niet gelijk rampzalig zijn.

 

Bio-steenkool verbetert overstroomde akkers in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.