"Freedom is never given, it is won..."

Blog

dinsdag 25 april 2017Komende donderdag is het Freedom Day in Zuid Afrika. Een dag waarop de Zuid-Afrikaanse parlementsverkiezingen van 1994 worden herdacht. Op deze dag wordt de vrijheid gevierd. Vrijheid van ruim 300 jaar kolonialisme, van een halve eeuw Apartheid, van rassenscheiding en onderdrukking door een witte minderheid.

In 1994 vonden in Zuid Afrika de eerste verkiezingen plaats voor mensen van alle kleuren en alle rassen. Een dag van euforie en hoop voor de toekomst! Het ANC won en Nelson Mandela werd president.

2017

En nu, 23 jaar later? De euforie is ver te zoeken. Rassenscheiding is in theorie wel afgeschaft, maar in praktijk is scheiding in de samenleving nog aan de orde van de dag. Scheiding op basis van ras, huidskleur en economische positie. Sommigen zeggen zelfs: het is erger dan het ooit geweest is.

Gevangen

Als je hier om je heen kijkt komt de vraag op wat vrijheid is, wat dat betekent en wie er nu eigenlijk vrij is. Veel mensen zitten gevangen in werkloosheid, in criminaliteit, in armoede, racisme, vooroordelen… Misschien moet zelfs gezegd worden dat geen enkele inwoner van dit land echt vrij is.

Woede

Zuid Afrika wordt wel een ‘angry nation’ genoemd: een land waar de woede onderhuids (en steeds vaker ook ‘bovenhuids’) altijd aanwezig is. Woede over het verleden, over het heden, over de voortdurende ongelijkheid.

Gevangene van/met hoop

Hoe kun je dan in zo’n land vrijheid vieren, een land waar meer mensen gevangen dan vrij lijken? Kan het zijn omdat er mensen zijn die zich, ondanks alles, blijven inzetten voor eenheid, strijden voor gelijkheid en voor vrijheid voor iedereen? Ik las een uitspraak van iemand, die zei: “… I am a prisoner of hope”. Misschien moeten we dan maar zeggen dat zolang er in dit land mensen zijn die 'gevangenen met hoop' zijn, er uitzicht is op echte vrijheid.

 

P.S. De titel is een quote van A. Philip Randolph. De uitspraak “… I am a prisoner of hope” las ik bij Cornel West (zie ook in de bijbel Zacharia 9:12).

"Freedom is never given, it is won..." in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.