Magnificat zingt voor vrede in Centraal Afrikaanse Republiek

Reisverslag

vrijdag 28 april 2017In een land als de Centraal Afrikaanse Republiek, waar zestig procent van de bevolking jonger is dan vijfentwintig jaar, is het voor ontwikkelingsorganisaties van groot belang om kinderen en jongeren bij de activiteiten te betrekken. Onze partners, de Lutherse Wereldfederatie en Finn Church Aid (FCA) doen dat ook.

Samen met ouders en leraren zorgen ze ervoor dat scholen een dagelijkse maaltijd aan de leerlingen kunnen serveren, terwijl de kinderen leren hun eigen groenten te verbouwen in de schooltuinen. Jongeren worden opgeleid tot vredesambassadeur in hun dorp en spelen zo een belangrijke rol bij het voorkomen en oplossen van kleine en grotere conflicten. Om nog meer mensen te bereiken zenden de Lutheranen en FCA ook radioprogramma’s uit, waarin niet alleen praktische voorlichting gegeven wordt over voeding en het belang van schoon drinkwater, maar ook wordt gesproken over vrede en onderlinge solidariteit. Vrede en solidariteit zijn na de onrust en strijd van enkele jaren geleden nog altijd niet vanzelfsprekend in het land waar vroeger verschillende bevolkingsgroepen en religies vreedzaam samenleefden.

Muziekwedstrijd

Om jongeren actief bij het vredesproces te betrekken organiseerde de Lutherse Wereldfederatie vorig jaar een muziekwedstrijd: muziekgroepen in het stadje Bouar werden uitgenodigd een lied over vrede en sociale samenhang te schrijven. Vijf groepen namen de uitdaging aan en de winnaar, een groep met de mooie naam Magnificat, mocht het lied op CD opnemen in een professionele studio in de hoofdstad Bangui. Tijdens mijn bezoek aan Bouar in januari van dit jaar ontmoet ik twee van de vijf groepsleden. De anderen zijn naar school, en een klein concert zit er dus niet in, maar ik krijg wel een CD mee, én de tekst van het winnende lied.

Siriri na Beafrica, Vrede in Centraal Afrika wordt gezongen in verschillende talen zodat iedereen het kan verstaan. Het lied roept op tot vrede en samen leven. Vroeger leefden moslims en christenen vreedzaam naast en met elkaar. En zijn we de woorden van onze vader des vaderlands Barthelemy “Baba” Boganda vergeten? Hij zei immers “eenheid – waardigheid – werk”: waar is de eenheid gebleven? Laten we samen, hand in hand, opnieuw werken aan de vrede en eenheid van ons land, dan kunnen we de haat, de oorlog en de honger overwinnen!

Het belangrijke werk van onze partners in de Centraal Afrikaanse Republiek financieren wij met hulp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en van onze donateurs. Helpt u mee?

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.