Onwaarschijnlijke ontmoetingen

Blog

donderdag 27 april 2017Het is zover.

De cursus staat voor de deur waarin 40 mensen toegerust zullen worden om zélf het contextueel bijbellezen te gaan faciliteren in hun groepen. Deelnemers uit het hele land zullen aanwezig zijn. Uit de groepen waar ik de afgelopen twee jaar mee mocht werken, uit groepen van Gempaz (een oecumenische vrouwengroep die ook werkt rond verzoening) en uit verschillende lokale doopsgezinde kerken. Twee jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat deze prachtige, bonte verzameling van mensen zou samenkomen in dezelfde ruimte.

En de tweede onwaarschijnlijke ontmoeting volgt meteen komende dinsdag. Een aantal mensen uit de groepen betrokken bij het project Geloven in Verzoening zullen spreken tijdens een publieke dialoog (soort forum). Ze mogen vertellen over hun context, over wat zij onder verzoening verstaan, en wat daar volgens hen voor nodig is. Verwoorden waar we het de afgelopen maanden over gehad hebben met elkaar, zo als altijd in hun eigen woorden. Sowieso al spannend, maar éxtra spannend omdat er zowel vanuit de regering als vanuit de Farc belangrijke personen aanwezig zullen zijn.

We zijn er druk mee. We hebben er ongelooflijk veel zin in. Maar het is ook ontzettend spannend.

Zo mag ook het project Geloven in Verzoening bijdragen aan de bijzondere rij van onwaarschijnlijke ontmoetingen die deze maanden plaatsvinden. Tussen slachtoffers en daders, tussen stad en platteland, tussen overheid en guerrilla. Het zijn kleine lichtpuntjes in een moeilijk maar mógelijk proces.

Denkt u deze dagen aan ons? Met een lied, een kaarsje, een glimlach, een gebed?


‘Barmhartige God, we vragen om uw aanwezigheid tijdens de vele onwaarschijnlijke ontmoetingen in Colombia. Geef dat er rust mag zijn om te spreken en openheid om elkaar écht te horen. Geef dat ogen en harten opengaan, waardoor ruimte ontstaat voor dat wat onmogelijk leek. Wees aanwezig met uw geest van geduld en barmhartigheid, zodat deze ontmoetingen mogen bijdragen aan een proces van verzoening. Een horizon die nog ver is, maar elke stap op de weg er naar toe brengt haar dichterbij’. Amen

 

Hartelijke groet uit Bogotá,

Inge

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.