Verkiezingen

Blog

zaterdag 1 april 2017Het ging, hier in Hong Kong, de laatste weken over weinig anders dan verkiezingen, waaronder die in Nederland.

Maar het ging in de eerste plaats over de verkiezingen in Hong Kong zelf. Afgelopen zondag werd de nieuwe CEO (Chief Executive Officer), de burgemeester, gekozen. Niet door het stemgerechtigde deel van de bevolking, maar door de 1200 leden van een kiescollege, van wie 1194 stemden.

De huidige locoburgemeester, mevrouw Carrie Lam won met een overtuigende meerderheid van 777 stemmen.  Het kiescollege was samengesteld volgens een door de regering in Beijing goedgekeurde procedure en mevrouw Lam was de openlijk door Beijing goedgekeurde kandidaat.

Haar verkiezing is vooral daarom niet het einde van de jarenlange protesten tegen de inmenging van het ‘mainland’ in de politieke zaken van Hong Kong. Hoewel mevrouw Lam in haar overwinningsspeech benadrukte dat zij de verdeeldheid in de stad te willen overbruggen, bleek de werkelijkheid nog altijd weerbarstiger dan dat ideaal.

Meteen de volgende dag werden negen oppositieleiders (van Occupy Central with Love and Peace en van de Parapulu-beweging) gearresteerd en voorgeleid, op beschuldiging van allerlei overtredingen tijdens de bezetting van Hongkongs financiële en commerciële knooppunten in 2014.

Ze werden dan wel weer op borgtocht vrijgelaten, toch is de toon gezet: Hong Kong blijft voorlopig een verdeelde stad. De ontwikkelingen in China zullen daarbij niet helpen. Het lijkt er op dat de regering steeds scherpere maatregelen neemt om  de samenleving te controleren en bij iedere vorm van dissidentie in te grijpen.

In de kerken, onder meer in onze Kowloon Union Church (KUC), waar Tjeerd zondag voorging, werd en wordt veel gebeden voor de stad. En ook aan het LTS. Kathleen leidde daar deze week een van de morning prayers, met een overdenking over Jezus’ woorden in Johannes 11: …wie overdag loopt, struikelt niet, want hij ziet het licht van de wereld.”

KUC.jpgLTS%20Morning%20Prayer.jpg

Er was nog een ander, opmerkelijk, gebedsmoment deze week. Mevrouw Lam is, net als haar grootste concurrent in de verkiezingsstrijd, net een van de leiders van Occupy Central with Love and Peace en net als een van haar voorgangers in het hoge burgemeestersambt, rooms-katholiek.  Gisteravond woonde zij een mis bij die werd opgedragen aan voormalig CEO Donald Tsang die een straf van twintig maanden uitzit wegens corruptie en valsheid in geschrifte.

Opmerkelijk hoe, meer in het algemeen, hier in Hong Kong de christelijke geloofsovertuiging van politici aandacht krijgt – en dat geldt dus voor politici van beide ‘kampen’. Mevrouw Lam en ook haar dwalende voorganger profileren zich graag als gelovig katholiek. Van de oprichters van Occupy Central, onder wie de jurist Benny Tai, en van oppositieleiders als Joshua Wong, wordt benadrukt dat zij vol overtuiging christen zijn.

Misschien is het omdat nu juist die verbinding tussen geloof en maatschappelijk handelen in ‘mainland’ taboe is.

Hong Kong, 31 maart 2017

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.