Alima keerde succesvol terug naar Noord-Ghana

Persoonlijk verhaal

woensdag 17 mei 2017Agreds-medewerkster Frieda begeleidt jonge vrouwen die een beroepsopleiding bij in Accra hebben gevolgd bij hun terugkeer naar Tamale in Noord-Ghana. Eén van deze jonge vrouwen is Alima. “Dat deze vrouw er zo bijstaat, kun je gerust een godswonder noemen”, zegt Frieda.

Straatmeisje kreeg nieuwe kansen

Toen Alima heel klein was, kwamen haar beide ouders om het leven tijdens gewelddadige conflicten in het noorden, vlakbij de grens met Togo. Alima kwam bij familie terecht. Die stuurde haar met andere kinderen naar het zuiden, naar Accra. Om geld te verdienen met het dragen van spullen. Ze was nog geen tien jaar. Ze leefde op straat in de sloppenwijken van Accra met duizenden andere kinderen. Op haar achttiende raakte Alima zwanger na een verkrachting. Als haar dochtertje ongeveer een jaar is, keren haar kansen. Medewerkers van organisatie Agreds halen hen van straat. Alima krijgt onderdak, eten en een opleiding tot kapster. Haar dochtertje wordt overdag verzorgd in de dagopvang. Bij Lifeline leert Alima ook lezen, schrijven, rekenen en een wat Engels.

Terugkeer naar Noord-Ghana

In 2012 krijgt Alima haar diploma. Daarna keert ze terug naar het noorden van Ghana. Na omzwervingen via familie en een broer komt Alima onder de hoede van Frieda, medewerkster van het kantoor van Agreds in Tamale. ‘Eigenlijk begint het werk hier pas echt’, vertelt Frieda. ‘Want in Ghana een eigen bedrijf starten, kost veel tijd en nog veel meer energie. Hulp van iemand met kennis van zaken en contacten is noodzakelijk. Vooral voor een jonge vrouw zonder kapitaal, zonder man of belangrijk familielid. Dus helpen wij de vrouwen bij het maken van een businessplan, gaan we met ze mee naar de bank en boren we alle contacten aan die we hebben om een lening, een huurcontract en investeringen voor elkaar te krijgen. Maar het blijft een ingewikkelde, stroperige procedure met veel uitdagingen. Nu wil de grondeigenaar de huur weer verhogen.’

Een eigen kapsolon

Alima (27) runt inmiddels in Tamale een kapsalon in een blauwe container van drie bij drie. Ze verkoopt ook sandaaltjes, die ze tijdens de lege uurtjes heeft versierd met glimmende kraaltjes. Ze investeert ze in haar eigen opleiding om haar vaardigheden en dus haar inzetbaarheid uit te breiden. Zo heeft ze het afgelopen jaar haar diploma verzorgster van bruidsmake-up en bruidskapsels gehaald. “Zo heb ik in het laagseizoen van december tot maart ook werk”, legt ze uit. “Dan zit de lucht vol woestijnstof uit de Sahel. Veel Ghanese vrouwen vlechten hun haar dan strak om het te sparen voor de kurkdroge, zanderige wind. Zitten die vlechten er eenmaal in, dan hebben ze voorlopig geen kapper meer nodig.”

Lening aflossen

Alima heeft een lening moeten afsluiten om te kunnen investeren in droogkap, spiegel, een kapstoel en de noodzakelijkste producten. Dat drukt zwaar op haar inkomen. Die rente is met 25 procent niet mals. De aflossingstermijn van de lening ook niet. Die moet komende herfst zijn terugbetaald. Wat dat betekent in de praktijk? In een goede maand verdient Alima 400 cedi. Daarvan gaat maandelijks 220 cedi naar aflossing en rente, 60 cedi naar electriciteit. Dan zijn er nog huurkosten van de kapsalon, belastingen, kosten van water, shampoo, en de taxi van 2,40 per dag om van huis naar de winkel te komen. Van wat overblijft moet ze haar persoonlijke kosten betalen: ziektekostenverzekering voor haarzelf en haar dochter, schoolgeld, uniformkosten, schoolboekengeld, eten, huur en dergelijke.

Hoge druk van de familie

Het lukt Alima bijna altijd om haar aflossing en rente te betalen, evenals de huur. Daar is ze trots op. Maar in haar eigen levensonderhoud kan ze nog maar moeilijk voorzien. Dus springt haar broer af en toe bij om het schoolgeld van Alima’s dochter te betalen. Of Frieda. Keerzijde van die familiehulp is, dat ze verwachten dat zij hen weer helpt als ze een goede maand heeft. Frieda: “De sociale druk is enorm. Ik laat deze vrouwen veel nadenken over de consequenties van de keuzes die ze maken. Dat het bijvoorbeeld ook belangrijk is om een gedeelte te sparen en weer te investeren in je eigen opleiding of in faciliteiten. Maar ja, sparen lijkt een te grote luxe als de familie die altijd voor jou klaar staat, honger heeft.”

Dochter nieuwe kansen geven

Voor Alima is een gezond bedrijf direct gekoppeld aan haar innigste wens om haar 8-jarige dochter een kans te geven in deze maatschappij. Ze snapt dat het nodig is om geld te investeren in haar bedrijf, zodat ze in haar eigen onderhoud kan voorzien. Met een goed lopend bedrijf kan zij ook haar familie beter van dienst zijn. Frieda benadrukt: “Als je bedenkt dat Alima van huis uit niet vertrouwd is met liefde en goede zorg, is het buitengewoon bijzonder hoe ze haar kapperszaak runt en haar dochter liefdevol verzorgt.”

Dankzij uw steun aan Agreds krijgen jonge vrouwen als Alima weer nieuwe kansen. Hartelijk dank! Kijk voor meer info op www.kerkinactie.nl/agreds.

Tekst en interview: Miriam de Rooij

Alima keerde succesvol terug naar Noord-Ghana in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.