Geloven in delen

Blog

woensdag 3 mei 2017Twee weken geleden zag ik de nieuwe televisiespot van Kerk in Actie. Een filmpje waar veel kritiek op kwam. In het filmpje wordt een afbeelding van Jezus in stukken gescheurd en de snippers daarvan dalen neer in Colombia. De boodschap: “Jezus deelde zijn leven. Daarom geloven wij in delen.”

Door de kritiek in Nederland op het verscheuren van de afbeelding van Jezus, was ik benieuwd naar wat mensen híer van dat beeld zouden vinden.

Vanzelfsprekend

Ik liet het filmpje zien aan wat vrienden op de faculteit. Voor hen was het scheuren van Jezus eigenlijk vanzelfsprekend. Ze gaven aan hoe dat het hart is van hun theologie en geloof: dit is wat er aan het kruis gebeurde. Jezus werd verscheurd, deelde zijn eigen lichaam (verbeeld in het breken van het brood bij de Maaltijd). Hij deelde zijn leven, was aanwezig in de verscheurdheid van de wereld, trok op met de mensen in de marge. En hij riep (en roept) ons op hem hierin te volgen.

Vrouw zonder naam

Voor mijn vrienden hier riep eerder het tweede deel van het filmpje vragen op: wie is deze vrouw in Colombia die wordt gefilmd? Wat is haar naam? Hoe is haar leven? Dat was voor mij een interessant perspectief. Zij zeiden eigenlijk: wat betekent het om, vanuit een gegoede positie (namelijk Westers, middle class), mensen zoals deze vrouw als ‘arme’ neer te zetten? Laten we de mensen die in de marge leven ook zélf spreken?

Marge

Mensen in de marge. Die kom je dagelijks tegen in Zuid Afrika. Armoede, onrecht, geweld dringt zich aan je op. Ik voel me, net als vele anderen, door de realiteit om me heen gedwongen hierin mijn positie te zoeken. Dat is lastig, want het is wel duidelijk: het wordt zeker niet de meest comfortabele positie. Wie echt wil luisteren naar de stem uit de marge, kan niet meer op ‘veilige afstand’ blijven.

Context

Ik heb al eerder geschreven over het belang van context. Ook hier komt dat voor mij weer in terug. Ik word hier aan het denken gezet over mijn eigen theologie en geloof, over de contextbepaaldheid daarvan. Over in hoeverre ik zelf op afstand sta, en of ik me uít mijn comfortabele positie in de marge durf te bewegen.

Ik word uitgedaagd om door de ogen van anderen te kijken. Ik zie dat als een vorm van ‘levens delen’, zodat we samen verder kunnen delen.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.