min ween intoe / mie eefoo ateem [waar komen jullie vandaan] ?

Blog

dinsdag 12 november 2013 WEBLOG 2, 11 december 2013 ‘Waar komen jullie vandaan’ was ongeveer de eerste vraag die mensen ons stelden in onze tijd in Kazachstan en ook tijdens het proefbezoek aan Israël afgelopen augustus. Ze bedoelden daarmee niet ‘uit welk land’, want dat hadden ze al gezien aan onze lengte & vrijpostige blik en gehoord aan onze harde stemmen & duidelijke ja’s en nee’s…

koptekst%20levant.jpg

Het ging ze meer om wie ons gestuurd had en wat we kwamen doen. In Kazachstan was men altijd weer onder de indruk dat de kerk in Nederland hen via ons wilde helpen. Dat was ook nu zo: Joden en Palestijnen die we ontmoetten, kenden de Redeemer Church in de Oude Stad wel en vonden het bijzonder dat we vandaaruit iets voor de lokale gemeenschap zouden gaan doen.

Uitzending

We zijn zelf ook heel blij dat dit een kerkelijke uitzending is: we kunnen er open over zijn én we doen het niet in ons uppie. Dat hebben we de afgelopen maanden al gemerkt; verschillende gemeenten hebben aangegeven met ons mee te willen leven via het Interactief programma van Kerk In Actie. Een mooi moment was de uitzenddienst in Schagen, waar we de zegen meekregen en duidelijk de betrokkenheid zagen bij het werk in het Heilige Land. De plaatselijke zendingscommissie sprak hardop haar steun uit voor ons functioneren in de complexe lokale situatie en de kerken in de regio Alkmaar gaven ons een duidelijke opdracht mee: het thuisfront vertellen over hoe mensen daar God in hun leven ervaren. Dat doen we graag, want het biedt je een heel ander perspectief dan de uitzichtloosheid die vaak van de berichtgeving in de media afstraalt. En hopelijk word je er als lezer ook door bemoedigd.

 

Geloof 1

Het aardige is, dat men in het Midden-Oosten vrij gemakkelijk praat over het geloof. Toen we in een yuppenwijk van Jeruzalem een moeder op straat vroegen naar de basisschool om de hoek, hadden we binnen de kortste keren een gesprek over de angst waarmee ze leeft omtrent de toekomst voor haar kinderen; ze zei dat ze het leven in Israël alleen aankan in vertrouwen op God en dat wij dit vast wel snapten omdat we van de kerk waren. We knikten braaf, maar dachten lichtelijk beschaamd aan alle andersoortige zekerheden die we in Nederland hebben en waar we ons graag aan vasthouden.  Datzelfde gevoel hadden we tijdens een ontmoeting met een man in Bethlehem die met zijn gezin Jeruzalem niet in mag en voor grotere aankopen aangewezen is op Hebron, waar het oude stadscentrum verboden gebied is en de situatie constant gespannen. Toen we hem vroegen hoe hij dat volhoudt, begon hij te stralen en zei hij dat God hem daarvoor de kracht geeft.

 

Geloof 2

Over geloof gesproken: veel mensen hebben een groot vertrouwen in ons kunnen op het gebied van taal. Twee door de wol geverfde classici krijgen het Arabisch ongetwijfeld snel onder de knie - toch? Valt mee: we zijn bij les 6 (van de 50) en converseren op het niveau van ‘zijn werk is goed’ en ‘mijn dochter is bij de buren’. Als we echt wanhopig worden, kunnen we gelukkig ook al ‘biddik ‘ahhouè?’ tegen onze docente zeggen en dan mogen we vijf minuten bijkomen. Kleine prijsvraag: welke niet-Arabist raadt de juiste betekenis van deze escape? Beloning: je foto op onze volgende weblog.

min ween intoe / mie eefoo ateem [waar komen jullie vandaan] ? in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.