Sokken uit Ulrum

Blog

woensdag 10 mei 2017Een tijdje terug mocht ik naar Ulrum, waar via Zingen in de Kerk een concert was georganiseerd van Marcel en Lydia Zimmer. Ik was er bij om te vertellen over het werk van Kerk in Actie in Ha´ti. Ulrum ligt in Groningen, in de buurt van Lauwersoog. Een prachtige omgeving en een hechte gemeenschap. Die dag voelde voor mij als een warm bad - een heerlijk welkom, mensen voelden zich betrokken bij Ha´ti en met name de afsluiting van de avond zal ik niet snel vergeten.

Aan het eind van het avondconcert kwam de organisator van de Ulrumse kerk namelijk het podium op om Marcel en Lydia te bedanken. Zelf was ik al klaar met mijn taken, zat dus achterin te luisteren. Ik zag hem vol trots tussen de mensen door lopen. Oprecht en uit zijn hart bedankte hij iedereen voor een mooie avond. Vanuit de zaal kwam applaus - overduidelijke instemming.
"Maar wat geef je nu aan artiesten die een concertreeks doen? Geen bloemen", zo vertelde hij, "want daar krijg je er als artiest al te veel van. Dan zou de huiskamer van Marcel en Lydia veel te vol komen te staan."

Nee, in Ulrum delen ze waar ze in het goed in zijn. Net als Kerk in Actie geloven ook zij in delen. Hij vertelde over hoe ze in hun krimpende gemeenschap hebben gekeken naar wat hun sterke punten waren, en hoe ze niet bang wilden zijn, maar juist optimistisch en vol kracht. Maar wat was die kracht van Ulrum? Ik moet toegeven dat ik zelf inmiddels ook vol nieuwsgierigheid naar de tas zat te kijken waar hij het cadeau in had zitten. Nou wat blijkt: Marcel en Lydia kregen echte Ulrums. Ulrums? Ja, Ulrums! Door de krimp zijn er namelijk relatief veel oudere dames in Ulrum. En zij kunnen fantastisch breien. Zo zijn de Ulrums ontstaan, unieke sokken in diverse maten en kleuren. Stijlvol, met kwaliteit en uniek. Marcel en Lydia hadden nog nooit zo'n passend en memorabel cadeau gekregen. En ik - daar achterin in de zaal - ik kreeg ze ook, net zoals de band.

Ik heb ze op deze frisse avond lekker aangetrokken, zodat u ze ook kunt zien. Met dank aan mevrouw Martha van Straten. Elke keer als ik ze aanheb, herinneren ze me weer aan hoe je je kracht soms op onverwachte plekken kunt vinden. Je moet even anders kijken, ja wellicht. Maar dan...dan kun je delen met elkaar. Vrouwen die samen breien om zo het dorpsbelang te steunen - dat is wel heel bijzonder. Het deed met denken aan de vrouwen in Ghana, bij het project van Kerk in Actie voor kariténoten. Ook die vrouwen wonen in een kleine gemeenschap, maar werken goed samen en produceren nu prachtige producten met een mooie opbrengst. En ze hebben nog meer gemeen: door samen te werken, ervaren ze hun kracht, en kunnen ze vol zelfbewustzijn trots zijn op hun gemeenschap, en zichzelf. Dat wens ik u allen ook toe..

En wilt ook u wel eens een mooi concert organiseren in uw gemeente - kijk dan op www.zingenindekerk.nl!

Sokken uit Ulrum in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.