Wat betekent FPT voor Kewin Sánchez?

Persoonlijk verhaal

dinsdag 16 mei 2017Ik ben Kewin Sánchez, 21 jaar oud en geboren in Pitalito (Huila). De eerste jaren van mijn leven ben ik vaak verhuisd samen met mijn moeder en oudere zus. Ik woonde afwisselend in Huila, Tolima en Caquetá. Mijn moeder was altijd op zoek naar ander werk en een beter leven. Als kinderen bleven we vaak achter bij iemand die voor ons zorgde. Zo bleven we maanden in een gemeenschapshuis samen met andere kinderen van moeders die elders werkten.

Vaak verhuisd en veel geweld

Later verhuisden we naar de plek waar de FARC is opgericht: Marquetalia in Tolima. Ik snapte toen nog niets van de strijd in ons land. De FARC verbleef regelmatig dicht bij mijn school. Er werd vaak gevochten en we het leger bombardeerde ons dorp regelmatig. Onze leraar legde ons uit waarom dit gebeurde. Als schoolkinderen protesteren we tegen al dit geweld. Onze leraar wist de commandant van de FARC toen zo ver te krijgen, dat ze hun kamp verder weg gingen opslaan. Toch bleef het gevaarlijk. Toen besloten mijn ouders weer terug te gaan naar Florencia. Daar woonden we twee maanden, totdat het leger mijn vader vermoordde. Ze deden alsof het een ongeluk was. Mijn moeder wilde weer terug verhuizen naar Tolima met mijn grootouders, maar toen de gevechten daar steeds heviger werden dag en nacht, besloot mijn moeder naar Bogotá te gaan. Ze meldde zich bij de gemeente in Tolima aan als interne vluchteling, maar de burgemeester die bij de guerrilla hoorde ontkende dat er een burgeroorlog was.

Naar Bogotá en FPT

In 2006 kwamen we in Bogotá aan. Op geen enkele school hadden ze plek voor nieuwe leerlingen. Via buren hoorden we over FPT, Stichting Kleine Arbeider, waar wél plek voor ons was. Ik heb nog nooit zo’n fijne opleiding gevolgd! We praatten ook veel met elkaar en gingen op excursie. FPT hielp me om een school te vinden, waar ik naar groep 6 kon. Maar toen besloot mijn moeder met ons naar Risaralda te verhuizen. Mijn leven nam weer een nieuwe wending: ik ging bij mijn grootouders wonen en niet meer naar school. In 2012 ging ik als 17-jarige alleen terug naar Bogotá, zonder mijn moeder. Ik vond werk. Na een tijdje volgde mijn moeder en woonden we weer samen. Ik haalde mijn middelbare school diploma en ik sloot me aan bij FPT. Ik maak daar nu al vier jaar lang zeefdrukken (serigrafie).

Goede vrienden

Ik woon nu dichtbij een gevaarlijk gebied in Bogotá. Er is veel drugsgebruik, criminaliteit en diefstal. Bendes hebben ieder hun eigen territorium. Ik ga liever niet om met mensen uit mijn buurt. Daarom is FPT ook zo belangrijk voor mij. Daar heb ik nu mijn vrienden. Ik leef samen met mijn moeder, zus, twee broertjes en een neef. Mijn moeder werkt als logistiek medewerkster bij een kliniek. Mijn zus werkt in een schoonheidssalon. Mijn broertjes studeren en mijn neef werkt in een eetcafé. Ik kan het vooral goed vinden met mijn zus. Mijn broertjes halen soms mijn kamer overhoop en zitten aan mijn spullen. Dat vind ik lastiger. Ik vind zeefdrukken maken erg belangrijk. Niet alleen omdat ik er geld mee verdien. Ik heb iets nieuws om over te praten. Ik heb hierdoor nieuwe vrienden gemaakt. Ik verf op harshoudend hout en weef oorbellen. Ik wil graag dat we ons blijven ontwikkelen en dat we nog veel meer producten zullen maken.

Toekomstplannen

Om mijn kosten te dekken werk ik ook bij een groothandelaar in gedroogde producten. Ik werk in het pakhuis en geef instructies aan de andere werknemers, bepaal wat waar wordt opgeborgen en houd me bezig met de facturen en de betaling als er een lading arriveert. Ik wil me graag verder ontwikkelen met zeefdrukken, zodat ik daar uiteindelijk volledig van kan rondkomen. Mijn toekomst draait om studeren, later misschien ooit wel in het buitenland: geschiedenis, geografie of politieke wetenschappen.

Tegen de mensen die FPT steunen wil ik zeggen: Het betekent veel voor mij en voor de andere kinderen, jongeren en volwassenen. Dank u wel!

Kewin Sanchez, FPT, Colombia

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.