Huis, tuin en keuken-blog: het WEER

Blog

dinsdag 20 juni 2017Het is niet zo dat ik niets beter te vertellen heb, dat komt wel weer in een volgende blog, bijvoorbeeld over een protestmars tegen geweld tegen vrouwen en kinderen. Ik ga het nu eerst eens even hebben over het weer. Mijn vader schreef me gisteren dat 30 graden in Nederland een hittegolf is...'ach arm Nederlandje', schreef ik terug. Hier is het heel vaak boven de 30, soms zelfs boven de 40! Alles is relatief, zelfs het aanvoelen van warmte en koude, ook dat hangt af van je context.

Als sterke, jonge Hollandse vrouw mag ik mij gelukkig prijzen met een sterk gestel, ik ben bijna nooit ziek. Een griepje gaat vaak aan mij voorbij en daar ben ik dan ook heel erg blij mee. In zomer en winter, ik slaap altijd met mijn raam open en de herfst is mijn favoriete seizoen. Dacht ik... Dit is nu de derde winter in Zuid Afrika en steeds weer vergis ik me er in hoe koud het dan kan zijn en loop ik rond met een verstopte of juist loopneus. Vanmorgen zag ik op mijn auto-thermometer dat het 12 graden was. 12 graden! Lekker, mag ik zonder jas naar buiten? Er staat mij zoiets bij, dat ik het in Nederland als warm ervaar na een aantal wintermaanden. Maar hier is het koud en jezelf warm houden is dan best een uitdaging.  

Huizen zijn niet geïsoleerd, geen dubbele beglazing en absoluut niet gemaakt om enige warmte vast te houden. Overdag kan het buiten gemakkelijk 26 graden zijn, in de zon, maar binnen en zeker aan de schaduwkant van een gebouw, wordt het niet warm. Vaak kom ik thuis van een dag in een koud kantoor, denkend aan een behaaglijk warm huis... om in een nog kouder huis te komen. Ik weet het, ik mag niet klagen want ik heb een prachtig huis vergeleken met de mensen die in mijn straat in het bushokje slapen of de huisjes/hutjes die ik in de verte op een tegenoverliggende helling kan zien. Mijn hart gaat naar hen uit en ik vraag me vaak af hoe zij zich warm houden. Tijdens de Bijbelstudies bij mensen thuis zitten we in dikke jassen, sokken en mutsen, dicht tegen elkaar aan.  

SAM%201091.jpg

Het kleine elektrische kacheltje geeft maar heel lokaal warmte af. In het eerste jaar had ik het nog niet, toen zat ik met een aantal lagen kleding voor mijn oventje (waar ik dan maar brood of cake in bakte). Nu zit ik soms met mijn benen rond het kacheltje in een innige omhelzing waar ik het toch wat warmer van krijg.  

Het is toch gek hoe je warmte en koude kunt ervaren. In Nederland kan het ook koud zijn, je doet handschoenen aan en stapt op de fiets in de vrieskou om even later weer binnen te zijn waar je jas uit kunt trekken "anders heb je er buiten niets meer aan". Ik wilde er niet aan maar moest het toch: binnen een jas aan houden. Ik had niet eens een jas! En zo kwam het volgende voor, vanmorgen in de lift: ik met jas en sjaal en warme kleding om de kou in mijn kantoor te trotseren en een collega in een T-shirt want haar kantoor zit aan de andere kant en is soms net een oven.  

Over een paar maanden zal het overal weer een oven zijn en zal ik ook weer op zoek moeten naar verkoeling. Sterkte in Nederland met jullie hittegolf!  

Huis, tuin en keuken-blog: het WEER in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.