Winterstop

Blog

maandag 12 juni 2017De komende maanden beleven we de Zuid Afrikaanse winter. Afgelopen week werd die ingeluid met een grote storm in de West Kaap – ik schreef er al wat over op mijn facebookpagina. De faculteit was gesloten die dag, om veiligheidsredenen.

De storm hebben we overleefd - bij ons was de wind niet op z'n hevigst. Dat geldt niet voor iedereen, helaas. De wind en regen hebben hun tol geëist: metershoge golven, overstromingen, daken waaiden van gebouwen, complete 'huizen' in townships werden verwoest, duizenden mensen moesten geëvacueerd worden, gewonden en doden. In de nasleep van de storm woedden er grote branden in Knysna. Nog steeds zijn er daar hulpacties gaande, voor mensen die getroffen zijn door de brand. Hoe erg het is, het is tegelijk mooi om te zien hoe mensen samenkomen om te helpen waar nodig.

Winterstop op de universiteit

Ondertussen blijft het rustig op de faculteit. Ook op de academie doet de winter intrede, met een ‘winterstop’. De winterstop van de universiteit begint eigenlijk al eind mei en loopt door in juni en juli. Studenten ronden in mei en juni het eerste semester af. Er worden niet of nauwelijks meer colleges gegeven, alleen nog examens afgelegd. Veel van de staf gaat gedurende de maand juni overzee: conferenties, onderzoek, lesgeven in het buitenland, enzovoort.

Pas vanaf de derde week van juli begint het tweede semester, en dus ook de drukte weer. Dat betekent voor mij: weinig werk op dit moment. En een wel héél rustige faculteit. Het enige wat af en toe nog voor wat leven zorgt is een conferentie hier en daar, zoals de Winterschool deze week – drie dagen lezingen en workshops op de faculteit.

Het begin is er

Ook in de gemeenten is het rustiger. Ik heb de afgelopen tijd wat gemeenten bezocht, maar dat voelt pas als een heel klein stapje in het leren kennen van de Verenigende Gereformeerde Kerken en de voorgangers. Dat kennismaken en netwerken zal nog wel even duren….

Verder ben ik ook bezig geweest met de conferentieserie van de voorgaande maanden evalueren en een voorstel schrijven voor een vervolg hierop. Ook probeer ik te onderzoeken waar het werk van het Beyers Naudé Centrum praktischer kan worden: meer gericht op het concrete ondersteunen van gemeenschappen en gemeenten. Dit zal zich allemaal eind juli en daaropvolgende maanden verder ontwikkelen – als het goed is.

Patrick en ik gaan vanaf 28 juni een paar weken met 'wintervakantie'. Zo kan ik mooi de stilste periode in Stellenbosch ‘ontvluchten’. Ik hoop eind juli weer terug te zijn met nieuwe verhalen!

Winterstop in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.