Zondag 4 juni 2017

Blog

zondag 4 juni 2017Deze eerste zondag van juni is niet zomaar een zondag. Om te beginnen is het Pinksteren. Pinksterzondag, want hier in Hong Kong is er geen Pinstermaandag. Pinksteren valt dit jaar op de eerste zondag van juni, traditiegetrouw de 'Graduation Sunday' van het Luthers Theologisch Seminarie (LTS). En het is vandaag 4 juni, een dag om nooit te vergeten, 28 jaar na de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, China.

In Hong Kong wordt de dag van 4 juni ieder jaar opnieuw massaal herdacht. Massaal? Mensen zeggen: steeds minder massaal, jongeren in Hong Kong zouden steeds minder hebben met China, niet met China’s verleden en evenmin met China’s toekomst. Ze willen ‘gewoon’ onafhankelijk zijn.

Het is vandaag Pinksteren, en een van onze collega’s gebruikte het beeld van de steen in de vijver: in een internationale, interculturele gemeenschap als het LTS worden de kringen die de steen maakt steeds groter. De heuvel waarop het LTS is gevestigd heet niet voor niets Tao Fong Shan, de Heuvel van de Christus’ Geest, letterlijk: de Wind van de Weg.

Op het LTS waait er een voortdurende Pinkstergeest, die mensen van zoveel verschillende achtergronden en contexten bij elkaar brengt, inspireert en aanzet tot nieuwe ideeën en plannen, nieuwe initiatieven, nieuwe wegen.

Dr%20Lon%20Thang.jpgDr%20Selamet.jpgDr%20Christa%20von%20Zychlin.jpg

Dat bleek bijvoorbeeld uit de doctoraal scripties, dit jaar: over de kerk als mediator in de (gewapende) conflicten in Myanmar; de kerk in haar verantwoordelijkheid voor Indonesische ‘domestic helpers’ in Hong Kong;  de contextuele lezing van Bijbelse verhalen van vrouwen, door groepen vrouwen in de Mekong regio.De Graduation Service, deze Pinksterzondag 4 juni 2017, was een feestelijke gebeurtenis. 76 studenten kregen hun diploma of hun bul.  Er werden héél veel foto’s gemaakt. Een nieuwe groep afgestudeerden gaat verder, op het eigen pad of op nieuwe wegen, waarheen de Geest hen ook zal brengen.

Hong Kong, 4 juni 2017,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.