Wie helpt een Irakees gezinnetje aan bed, bad en brood?

Blog

vrijdag 28 juli 2017Met de moed der wanhoop belde Arees, een christelijke Irakese jongeman van 24 jaar, mij op. Op 7 augustus wordt zijn zusje Ayleen achttien. Toen mijn kinderen achttien werden was dat altijd feest: ze mochten gaan stemmen, autorijden en een biertje kopen in de kroeg. Maar voor Ayleen, haar broer en haar vader en moeder is die verjaardag een ramp.

Vluchtelingen

Ze wonen namelijk in het asielzoekerscentrum (AZC) in Katwijk. Ze willen heel graag in Nederland blijven. Hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt in Irak. De moeder lijdt aan post-traumatische stress. Maar als de jongste van een gezin 18 wordt, dan moet je het AZC uit. Dan mag je op straat, of, als je geluk hebt, in een bed-bad-brood opvanghuis op de afloop van je asielprocedure wachten.

Zoeken naar een slaapplek

Ik sla aan het bellen. Met bed-bad-brood opvang en diaconale opvanglocaties in Leiden, Den Haag en Rotterdam. Leiden of omgeving zou ideaal zijn, want Ayleen zit daar op het ROC (ze zijn al vijf jaar in Nederland). Helaas zitten de opvanglocaties vol of zijn alleen maar voor mensen uit de regio. Ik moet denken aan het kerstverhaal: ‘deur na deur ging zachtjes open, deur na deur ging ook weer dicht’. Gelukkig willen een paar diaconieën in de Bollenstreek hun best doen om een plekje te vinden.

De tijd dringt

Arees belt me nu elke dag. Zoëven vertelde hij me dat ze van het COA (overheidsdienst die asielzoekers opvangt) op 3 of 4 augustus al weg moeten. Wat een absurd land is dit, als je narekent dat COA het aantal opvangplekken eind dit jaar naar 31.000 gaat terugbrengen, terwijl er nu maar zo’n 22.000 mensen in de opvang zitten. Als u dit leest, en u kunt helpen, neem dan even snel contact met ons op (info@kerkinactie.nl). Voor Arees, zijn zusje, vader en moeder. Wie één mens redt, redt de hele wereld, laat staan een gezinnetje van vier.


Karel Jungheim

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.