CASA geeft vrouwen vaktrainingen

Persoonlijk verhaal

woensdag 9 augustus 2017Twee keer per dag komt een groep van vijftien vrouwen bij elkaar in een kleine katholieke kerk. De ene groep komt de ochtenden. De andere groep de middagen. In totaal volgen dertig vrouwen de naai- en borduurcursus die drie maanden duurt. Een aantal vrouwen is aan het borduren, anderen zijn bezig op de naaimachines. De vrouwen leren kinderjurkjes, rokken, topjes en bloesjes maken. Ze leren borduren en op allerlei manieren stoffen versieren met spiegeltjes, kraaltjes of met geborduurde bloemen.

Kumari, één van de vrouwen, zegt: “Wij zijn arm. Wij hebben geen dieren en geen land. Wij kunnen nog niet 1 roepie sparen. Wij kunnen onze kinderen niet naar school sturen, omdat we niet genoeg geld hebben. We vertrouwen erop dat deze cursus ons kan helpen iets te verdienen. We willen producten gaan maken en verkopen.” Een andere vrouw zegt: “Wat wij hier leren kunnen we ook weer doorgeven aan anderen, zodat nog meer vrouwen en meisjes kunnen borduren en naaien.”

Onderwijzeres Sarada laat vrouwen meer verdienen

Onderwijzeres SaradaSarada geeft de naai- en borduurcursus. Zij is zelf ooit opgeleid door CASA en leidster van de vrouwenbond. Haar eigen zoon en dochter zijn universitair opgeleid. Drie jaar geleden is haar man overleden. Toen heeft CASA haar gevraagd of ze deze om deze naaicursus op te zetten. Ze wil met vrouwen die kwalitatief goede producten maken een team vormen. Ze wil orders binnenhalen, samen produceren en verkopen. Een lap stof met garen en knopen kost haar ongeveer 25 roepies. Voor het eindproduct, een jurk of mooie rok, kan ze 100 roepies krijgen. De vrouwen kunnen dan 75 roepies (1 euro) per kledingstuk verdienen. Daar gaat ze voor!

Dhanalakshmi hoopt op naaimachine via haar broer

DhanalakshmiDhanalakshmi is 15 jaar en heeft tot en met de 10e klas op school gezeten (eindexamen VMBO). Ze komt uit een gezin met vijf kinderen. Haar drie oudere zussen zijn al op 14- en 15-jarige leeftijd getrouwd. Dhanalakshmi wilde dolgraag verder leren, maar de financiële situatie van het gezin liet dat niet toe. Ieder kind dat naar school gaat brengt immers geen geld in het laadje. Dhanalakshmi moest daarom in de tamarinde-industrie werken, net als haar ouders en zoveel andere van haar dorp. Haar oudere broer van 19 heeft het beter getroffen. Hij werkt als assistent-kok in een hotel in Tirupur, zo’n 150 kilometer bij hun dorp vandaan. Daar verdient hij verdient 5.000 roepies per maand mee (€ 69). Op dit moment volgt Dhanalakshmi een cursus kleding maken bij CASA. Als ze de cursus heeft afgerond hoopt ze dat haar broer een naaimachine voor haar kan kopen. Dan kan ze thuis kleding gaan naaien en verkopen aan dorpsbewoners.  

Namens deze vrouwen bedanken wij u voor uw steun. Lees meer op: www.kerkinactie.nl/casa.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.