Hong Kong: 20 jaar na de ‘teruggave’

Blog

zaterdag 19 augustus 2017Wat is de invloed van China? Het lijkt erop dat, na alle feestelijkheden rond de viering van twintig jaar ‘teruggave’ waarover we eerder schreven, hier in Hong Kong met de dag duidelijker wordt gemaakt wie er uiteindelijk regeert.

Gevangenisstraf

Afgelopen donderdag besliste de rechter dat drie jonge leiders van de pro-democracy beweging de gevangenis in moeten. Joshua Wong (hier op de foto, met Kathleen), Alex Chow en Nathan Law werden tot respectievelijk zes, zeven en acht maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het bestormen van het gebouw van de Legislative Council, de gemeenteraad, in september 2014. Die gebeurtenis leidde vervolgens tot de 79 dagen durende bezetting van het financiële hart van de stad, door de zogenoemde ‘Paraplu-beweging’.

In Hong Kong heeft dit vonnis er behoorlijk ingehakt. Algemeen is men het erover eens dat het verstoren van de openbare orde, op grond van wat voor motieven dan ook, niet kan worden toegestaan. Straf is gerechtvaardigd, maar deze jongeren voor maanden vastzetten roept veel weerstand op. Vooral als je bedenkt dat twee van hen eerder dit jaar voor hetzelfde delict taakstraffen hadden gekregen en die ook verricht hadden. Volstrekt ongebruikelijk, in welke rechtstaat dan ook, was dat het OM van Hong Kong desondanks de rechtszaak herzag en alsnog in beroep ging, met dit vonnis als resultaat.

Autonomie

De achterliggende redenen lijken duidelijk. Allereerst een daad stellen om af te schrikken. Tegelijkertijd is de strafmaat, hoger dan drie maanden, zodanig gekozen, dat deze gedreven jonge politici lang genoeg vastzitten om deelname aan de volgende verkiezingen (in 2020) onmogelijk te maken. Vooralsnog houden ze de moed erin. Ze krijgen steun vanuit de hele wereld. Ze zijn van plan hard te studeren en alle drie maken ze duidelijk dat de strijd vooral gewoon door moet gaan. De strijd voor democratie en voor de autonomie van Hong Kong, voor het respecteren van het principe van één land - twee systemen, waarbij voor Hong Kong bepaalde burgervrijheden en onafhankelijke rechtspraak gewaarborgd dienen te blijven.

Juist het uitspreken van dit vonnis is volgens velen echter een pijnlijk bewijs van de onverbloemde inmenging van China in de rechtspraak van Hong Kong.  Of dat waar is? We weten het niet. We merken wel dat, als we de stad van nu vergelijken met de stad waar we deze maand precies vier jaar geleden aankwamen, Hong Kong verandert. Zo wordt de jaarlijkse boekenbeurs steeds directer gescreend op kritische literatuur. Na de ontvoering van verkopers van kritische boeken anderhalf jaar geleden, zijn meerdere boekhandels gesloten en zijn mensen voorzichtiger geworden.

Nep-ontvoering?

In ons vorige blog berichtten we over de ontvoering van pro-democracy activist Howard Lam. Inmiddels blijken over dit hele verhaal veel vragen te bestaan en is de activist gearresteerd op beschuldiging de kidnap en mishandeling te hebben verzonnen.  Wrang, maar, hoe triest ook voor de persoon in kwestie, toch een opluchting.  Als wat Lam zegt dat hem overkomen is, waar zou zijn, zou de zelfcensuur en het gevoel van onvrijheid en onmacht tegenover China alleen maar verder toenemen.

Toekomst?

Ondertussen blijft ons de vraag bezighouden hoe lang Hong Kong nog ruimte kan en wil bieden. Zal Hong Kong in staat zijn enige mate van autonomie te bewaren tegenover het grote China, dat er vooral op gericht is op alle fronten controle te houden?

Joshua Wongs moeder gaf haar zoon bij het binnengaan van de gevangenis een brief mee waarin ze zich onder meer afvraagt waarom Hong Kong zich door de behandeling van deze generatie van kinderen zo te schande maakt.  Verder verwijst zij naar het feit dat Joshua een Bijbelse naam heeft gekregen en niet moet vergeten wat God tegen Jozua zei: ‘denk na bij alles wat je doet, zoek de waarheid en wees standvastig’.

Hong Kong, 19 augustus 2017,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.