Kerken kopen huizen voor vluchtelingen

Nieuws

woensdag 9 augustus 2017In enkele Friese dorpen hebben kerken huizen gekocht voor vluchtelingen. Zo willen ze een bijdrage leveren aan de integratie van vluchtelingen. Een duurzame besteding van kerkelijk geld.

Woning voor Syrisch gezin in Goutum

In Goutum kreeg een Syrische moeder met vier kinderen in juni 2017 de sleutels van een huis, die het eigendom is van de Agneskerk. Deze protestantse gemeente kocht de woning eind januari 2017. Een speciale commissie was sinds mei 2016 bezig met de voorbereidingen. Het zoeken naar een geschikte woning duurde langer dan verwacht. Uiteindelijk vond de kerk die niet in het dorp zelf, maar aan de overkant van het Van Harinxmakanaal in de wijk Aldlân-west. Het gezin betaalt (sociale) huur aan de kerk, zodat die het aankoopbedrag op termijn terugverdient. De begeleiding van de Syriërs is in handen van Vluchtelingenwerk, dat ook het gezin aandroeg. Kerkleden ondersteunen het gezin waar nodig.

Woning voor Syrisch gezin in Aldeboarn

Bij de Protestantse Gemeente Aldeboarn ontstond het idee in het voorjaar van 2016. ,,Vanuit de bijbelse opdracht om de vreemdeling te huisvesten. Er werd gezegd: als elk dorp vluchtelingen zou opnemen, zou er geen woningnood zijn. Daar wilden wij een bijdrage aan leveren’’, vertelt Margreet Rozeboom, een van de commissieleden die het plan uitwerkte. De commissie ging eerst te rade in Wiuwert en Easterlittens, waar respectievelijk de kerk en de dorpsgemeenschap huizen voor vluchtelingen kochten. Op een informatiebijeenkomst in het dorp kwamen zo’n tachtig mensen af. Rozeboom: ,,Het was een hartverwarmende avond waarop zich veel vrijwilligers meldden.’’ Ze hoopt dat het initiatief een voorbeeld voor andere dorpen zal zijn. In overleg met de gemeente Heerenveen en Vluchtelingenwerk is een koppeling gemaakt met een Syrisch gezin. die het huis van de kerk zal huren. Ook de Protestantse Kerk van Britswert-Wiuwert en Easterwierrum heeft een woonhuis gekocht voor de opvang van vluchtelingen. In het Friese dorp Easterlittens financierde de kerk zo'n woning samen met andere dorpsbewoners.

Bisdom Hasselt koopt huis voor vluchtelingen

Ook aan katholieke zijde is men hier mee bezig. Zo kocht het bisdom Hasselt in 2015 een woning voor vluchtelingengezinnen.

Meer informatie

Lees het bericht over Goutum in de Leeuwarder Courant.
Lees het bericht over Aldeboarn in de Leeuwarder Courant.
Lees het bericht over Wiuwert bij de Omroep Friesland.
Lees het bericht over Easterlittens.
Lees het bericht over bisdom Hasselt.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.