Ruim 16 miljoen mensen getroffen door overstromingen in Nepal en Bangladesh

Nieuws

dinsdag 22 augustus 2017Zeker 600 mensen zijn de afgelopen dagen omgekomen bij de overstromingen in Nepal en Bangladesh door verdrinking, beten van waterslangen, ingestorte huizen en modderstromen. In totaal zijn ruim 16 miljoen mensen in de regio getroffen en is er meer dan 510.400 hectare bebouwde grond vernietigd. Kerk in Actie en ICCO bieden noodhulp aan slachtoffers in het gebied.

Grootste overstroming sinds 1988

Meer dan een derde van Bangladesh en Nepal staat onder water en het regent nog steeds. Volgens lokale autoriteiten is dit de grootste overstroming sinds 1988. De situatie is zo ernstig dat de watersnood tot de heftigste humanitaire crisis in tientallen jaren kan uitgroeien. De overstromingen zorgen voor een wanhopige situatie. Er is onvoldoende toegang tot voedsel, veilig onderdak, veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, levensonderhoud en adequate voeding.

"Onze teams in Nepal en Bangladesh zijn al op de grond na het afronden van de behoeftenbeoordeling", zegt Pepijn Trapman, regional manager van Kerk in Actie en ICCO South & Central Asia. "Samen met onze lokale partners bieden we noodhulp aan 2000 families in het Gaiabndha district in Bangladesh en 600 families in het Rautahat district in Nepal".

Onze hulp: water, voedsel, mensen redden

Kerk in Actie en ICCO bieden hulp in het getroffen gebied. Met helikopters worden water en voedsel geleverd in gebieden die door het water zijn afgesloten van de buitenwereld en het leger probeert mensen die op hun daken vastzitten te redden. Naast de directe hulp die bestaat uit € 100.000,- heeft onze partner ACT ook € 60.000 beschikbaar gesteld voor noodhulp. ACT Alliance werkt sinds 2004 in Bangladesh om te zorgen dat mensen toegang krijgen tot voldoende voedsel.

Nepal: 14 districten getroffen

In Nepal zijn officieel 134 doden geteld, 30 mensen werden als vermist opgegeven nadat ze werden meegesleurd door het water. ‘Veertien van de in totaal 75 districten in Nepal, met name deze aan de grens met India, zijn getroffen door de overstromingen’, zegt journalist Suresh Achaya van ABC News in Nepal. Volgens het ministerie van Landbouw in Nepal heeft het water de rijstoogst en andere gewassen weggespoeld ter waarde van 65 miljoen euro. Ze vrezen het ergste voor hun economie op korte termijn. Op 18 augustus heeft de overheid ingestemd met buitenlandse steun en hulp om de crisis te boven te komen.

Een derde van Bangladesh onder water

Volgens de regering in Bangladesh staat een derde van het land onder water en blijven de rivieren stijgen waardoor ze elke dag nieuwe gebieden doen overstromen. Het waterpeil in de belangrijkste rivieren van Bangladesh staat hoger dan in 1988, toen een van de dodelijkste overstromingen uit de geschiedenis van het land plaatsvond. Boeren zijn de wanhoop nabij omdat hun rijst- en andere gewassen werden verwoest. De voedselopbrengst van een half miljoen hectare landbouwgrond in 34 districten in Bangladesh werd genadeloos weggespoeld.

Steun nu de slachtoffers in Nepal en Bangladesh

Maak uw bijdrage over op NL 89 ABNA 0457 457 457 ter name van Kerk in Actie - Noodhulp Bangladesh en Nepal.

Of doneer online

Bericht op Nepalese televisie op 17 augustus 2017:

Bericht op Bengaalse televisie op 17 augustus 2017:

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.