Waar kom je vandaan?

Blog

donderdag 3 augustus 2017Deze week is het zes maanden geleden dat ik mijn werk bij het Beyers Naudé Centrum voor Publieke Theologie in Stellenbosch begon. Het lijkt korter, en tegelijk al heel lang.

Ik denk dat in de afgelopen zes maanden geen enkele vraag zo vaak aan ons is gesteld als deze: waar komen jullie vandaan? Het is een vraag die we nooit eenduidig kunnen beantwoorden.

Want ja, we wonen in Zuid Afrika. Binnen Zuid Afrika wonen we in de West Kaap (dat maakt ook nogal wat uit). Maar mensen hebben al snel door dat we hier niet geboren en getogen zijn. We komen dus uit Nederland. Maar ook daar zijn Patrick en ik in verschillende regio’s geboren en getogen. We hebben in verschillende plaatsen gewoond.

Als het gesprek dan even voortduurt, blijkt dat de vraag eigenlijk ook nog dieper gaat dan de plaats waar je vandaan komt. Men wil weten: wie is je familie, wat is je achtergrond, waar komt jouw denken en doen vandaan?

Dat maakt het een vraag met meerdere lagen. Het antwoord erop wordt dan ook een verhaal, in plaats van slechts een plaatsnaam. Een verhaal waarin alles wat je heeft gevormd en vormt – een familie, een opleiding, een plek waar je woont, werkt en leeft, een reis die je maakt – bij elkaar komt. Zo wordt ook het leven en werken in Zuid Afrika deel van ons verhaal.

Met één van mijn collega’s, Dr. Dion Forster, de directeur van het Beyers Naudé Centrum, heb ik van de week gepraat over het werk van het centrum en hoe mijn werk daarin past. De opname van ons gesprek vind je hier. Een kijkje in hoe ons verhaal zich hier ontwikkelt.

There are no foreign lands. It is the traveller only who is foreign – Robert Louis Stevenson

Waar kom je vandaan? in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.