Wat de kerk moet doen met aardbevingen in Groningen

Blog

dinsdag 1 augustus 2017Kerk in Actie consulent Evelien Vrolijk vraagt uw mening, gebed en betrokkenheid bij de getroffenen van de aardbevingen in Groningen.

In juli las ik in het Dagblad van het Noorden dit korte bericht: zijn Groninger kerken bestand tegen aardbevingen? De kerken blijken proefkonijn om vast te stellen welke schade aardbevingen aan verschillende typen gebouwen veroorzaken. Het is een verdrietige realiteit voor de Groninger kerkgangers.

Onlangs was het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland op bezoek bij kerken in de provincie Groningen om meer over te weten te komen over de impact van de gaswinning. Ze hoorden over wat de kerken doen, wat er leeft en speelt - het was een indrukwekkend bezoek.

Deze zomer komt er een vervolg en mag ik er met onze scriba, ds. René de Reuver en anderen verder over spreken. Want wat doet de realiteit van aardbevingen met je (geloofs)leven? Als je de veiligheid van je huis niet kunt vertrouwen, waar trek je je dan terug? En waar heb je de ruimte om zonder zorgen met je gezin te zijn en te leven? Wat kunnen wij doen om de dagelijkse realiteit iets beter te maken, te werken aan vertrouwen en gerechtigheid? En wat is de rol van de kerk?

Voor mij begint solidariteit met luisteren, horen en voelen. Meeleven tijdens een ontmoeting, ruimte maken om je te verplaatsen in de ander en vasthouden aan het inzicht van en met de ander. In het gebed én in hoe je leeft. Daarom een gebed voor gerechtigheid:

O God,
Geef ons uw ogen.
Beweeg ons lichaam
Laat ons hart leven naar de ander toe
En breek het voor de zaken die uw hart breken.

Maak ons zacht
Laat ons zien
als een herder naar de kudde.
Waar er is zoveel nood
maar we zien het zo weinig.

Ons hart is hard en onze ogen zijn dof
voor de nood van de ander.
Geef dat wij Uw handen zijn
om uit te strekken naar de naaste
voor wie wij een naaste mogen worden.

In Jezus’ naam.

Amen.

(Aangepast uit: Help ons U te vinden, 101 nieuwe gebeden)

Ik kan me goed voorstellen dat u hier een gedachte over heeft, een mening of een wens. Als u uit Groningen komt, en met aardbevingen te maken heeft, maar ook als u elders woont. Wat zou de kerk kunnen en moeten doen? Via het platform Kerk en Aardbeving, via de predikanten, via persoonlijk gebed of via welke weg dan ook?

Laat hieronder uw reactie achter. Dan neem ik die mee tijdens de vervolgbespreking in augustus.

Evelien Vrolijk, consulent Kerk in Actie
e.vrolijk@kerkinactie.nl

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.