ahlan we sahlan & baroech habá [welkom] !

Blog

maandag 4 november 2013 WEBLOG 1, 4 november 2013 Welkom op onze weblog! Drie maanden zijn we nu bezig met de voorbereidingen voor onze uitzending, dus hoog tijd om je op de hoogte te brengen van de vorderingen. Als laatste heb je waarschijnlijk gehoord dat Kerk in Actie ons had aangenomen voor een functie in Jeruzalem en Bethlehem; vanuit lokale christelijke partners was gevraagd om ondersteuning en de Protestantse Kerk wil daar graag gehoor aan geven.

koptekst%20levant.jpg

Werk

Via de Redeemer Church in Jeruzalems Oude Stad zullen we die ondersteuning vorm gaan geven; Marleen wordt als pastoraal medewerker van de kerk luisterend oor voor zowel Nederlanders die in Jeruzalem wonen als de vele Nederlandse toeristen die het Heilige Land bezoeken en ‘onze’ kerk binnenlopen. Ilja wordt parttime uitgeleend aan het Bethlehem Bible College, een theologische hogeschool, om de staf te ondersteunen op het gebied van (digitale) communicatie en herziening van het studieprogramma. In augustus zijn we met z’n tweeën een week op bezoek geweest om kennis te maken met alle mensen met wie we hopen samen te werken. Die ontmoetingen waren allerhartelijkst en wat we van het werk hoorden & zagen, beviel ons zo dat we meteen wel aan de slag wilden!

 

Voortraject 1: opleiding

Helaas is er ook nog zoiets als een visumprocedure… Bovendien laat Kerk in Actie je niet zomaar gaan; begin september zijn we in Utrecht gestart met een voorbereidingstraject bij het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk. We krijgen daar les in zaken als het inzetten van sociale media als marketingstrategie en het faciliteren van veranderingsprocessen binnen een organisatie, maar ook is er aandacht voor reflectie op de relatie tussen het Westen en ‘de rest’, in het bijzonder de mooie & minder fraaie kanten van ontwikkelingssamenwerking.Daarnaast zijn we twee keer een halve week in Zwitserland geweest voor een training over Israël en zijn buren, waarbij we onder meer gesproken hebben met de consul van de Israëlische ambassade en een vrouw uit de Palestijnse gebieden.

Het was goed om beide kanten van het verhaal te horen; je snapt beter wat mensen beweegt (angst, aangedaan onrecht, het thuis zijn in een land) en hoe ongelofelijk complex hun situatie is. Palestijnen zeggen zelf gekscherend: ‘als je denkt te begrijpen hoe het precies zit, is het je niet goed uitgelegd’.We hebben gemerkt dat het onderwerp ook hier (nog steeds) leeft en dat bijna iedereen er een duidelijke mening over heeft. Door de verschillende ‘voorkeuren’ heen zien we mensen die begaan zijn met anderen. Dat is ook onze insteek: er zijn voor de mensen die in &om Jeruzalem op ons pad komen – Joden, Palestijnen en Nederlanders.

 

Kinderen

Een paar weken geleden hebben we een time-out genomen: we merkten dat we meer tijd nodig hadden voor de kinderen. Ze waren een beetje dol van het vele logeren bij oma en vriendjes & vriendinnetjes tijdens ons gereis. Tijdens hun herfstvakantie moesten we toch op visumdocumentenjacht en kerkelijke kennismakingstoernee door Groningen en Noord-Holland (die ze braaf hebben uitgezeten op de achterbank met een stapel Donald Ducks), dus toen hebben we het geheel opgeleukt met subtropisch zwemparadijs, planetarium en pizzeria. We zien dat ze tot rust zijn gekomen (nu wij nog…) door een paar dagen gerichte papa- en mama-aandacht en weer wat blijer naar school gaan.

 

Voortraject 2: bevestiging en uitzending

Kerk in Actie is gewend mensen uit te zenden via de kerkelijke classis. Zo kan een groep gemeenten meeleven met een uitgezonden medewerker, maar kunnen ze ook langdurige contacten leggen met lokale mensen in een bepaald werelddeel. De classis Alkmaar is al heel lang betrokken bij het Midden Oosten. Toen bekend werd dat er een nieuwe uitzending aankwam, heeft de kerk in Schagen zich, nog voor wij in beeld waren, aangeboden als uitzendende gemeente. Eind september zijn we daar op bezoek geweest en in de herfstvakantie hebben we onszelf voorgesteld aan de classis in Den Helder. Gaaf dat onbekende mensen spontaan werk willen maken van onze uitzending!

Op 17 november a.s. om 10.00 uur zullen we vanuit de Grote Kerk in Schagen (Rensgars 23A) officieel worden uitgezonden. Je bent daar van harte welkom, maar we kunnen ons voorstellen dat Noord-Holland ver weg is op de vroege zondagmorgen.Voor spijtoptanten komt er vlak voor we echt gaan nog een uitzwaaimoment in de kerk in Renkum. We willen de komende jaren namelijk ook met onze eigen gemeente in gesprek blijven. Afgelopen zondag zijn we er daarom bevestigd als diakenen met een bijzondere opdracht. Een mooie dienst, waarin naar voren kwam hoe we mogen dienen in Gods Koninkrijk. De preek naluisteren? Zie http://www.kerkomroep.nl/#kerk.php?mp=10479, zondag 27-10-2013.

 

Vertrek

Veel mensen vragen ons wanneer we nou eindelijk weg mogen. We dachten zelf aanvankelijk optimistisch ‘ergens in november’, maar vorige week werd duidelijk dat de papierwinkel voor het visum niet op tijd rond is, dus is de visumafspraak verschoven naar eind december en ons vertrek naar de tweede helft van januari. Via de weblog zullen we je laten weten wanneer precies. Maar eerst nog een keer kerststress in de supermarkt…

 

Dank

Tenslotte: we zijn blij met alle mensen die de afgelopen tijd met ons mee hebben geleefd en ons hebben geholpen met oppassen, onderdak bieden en andere steun. Dat heeft al het gedoe een stuk makkelijker gemaakt en we voelen ons echt gedragen. Heel erg bedankt dus! Mocht je na lezing van deze weblog ons met je eigen gemeente, organisatie of bedrijf willen volgen/steunen, dan nodigen we je uit contact op te nemen met Karel Jungheim, Kerk in Actie-consulent: K.Jungheim@kerkinactie.nl

ahlan we sahlan & baroech habá [welkom] ! in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.