Begin van het vijfde jaar

Blog

zondag 10 september 2017Officieel werd het academisch jaar op het Lutheran Theological Seminary afgelopen maandag geopend. Dat gebeurde plechtig in de LTS-kapel in een viering waarin een oud-student voorging. Maar eigenlijk begon de start van het nieuwe jaar al een paar weken eerder. Half augustus werden de nieuwe internationale studenten verwelkomd met een intensief oriëntatieprogramma. Dit jaar zijn er studenten uit Myanmar (de grootste groep), Thailand, Cambodja, Zuid-Afrika, de VS en Duitsland. Alles bij elkaar zijn er 87 nieuwe studenten, 52 uit Hong Kong, 21 uit ‘mainland’ China en 14 ‘internationaal’. Dat betekent dat het totaalaantal van ongeveer 330 studenten, fulltime en parttime, stabiel blijft.

Daarna was er, in de laatste week van augustus, de jaarlijkse faculty retreat, waarin de plannen voor het nieuwe jaar hun beslag krijgen. Traditioneel vindt deze bijeenkomst plaats in Cheung Chau, een van de vele schitterende eilanden die Hong Kong rijk is en waar goede voorzieningen zijn om een aantal dagen te verblijven. Na twee docentendagen kwamen ook de studenten en werd het een retreat met veel groepsdymaniek en kennismaking.

Als afsluiting van alle openingen werd vrijdagavond het LTS-extensieprogramma ingewijd in de volle centrumkerk van Lutheran Church of Hong Kong and Macau, een van de vijf Lutherse denominaties die het LTS ‘dragen’ en besturen. Ook dat gebeurde heel plechtig, nu met onder meer het uitspreken van een belofte door de zestig nieuwe extensie-studenten die een of twee avonden per week cursussen gaan volgen, op meerdere plekken in de stad.

Deze week begonnen de lessen.  Ik geef dit semester drie vakken: Zending en Werelddiaconaat, waar opvallend veel belangstelling voor is, Missiologie en Catechese (inleiding).

Volgende week verwelkomen we ook weer een groep parttime studenten uit China. Sinds vorig jaar komen 18 studenten MA Diaconie, twee keer per semester voor een week naar Hong Kong, voor een intensieve cursus. Omdat het ‘maar’ een week is, kunnen ze op een toeristenvisum komen en dat scheelt heel veel administratief gedoe.  

Bij de LTS-dynamiek horen de ‘families’. Voor veel studenten is hun echte familie ver weg en daarom zijn deze groepen gevormd, van zes tot acht studenten met begeleiding van twee docenten. Een of twee keer per maand komen de families bij elkaar om te praten over meer persoonlijke zaken, samen te eten, uitstapjes te maken. Wij zijn al jaren de ‘ouders’ van de ‘family of St. Peter’ en afgelopen vrijdag hielden we een feestelijke familie-lunch bij ons thuis. In juni hadden we afscheid hadden genomen van Seng Tawng (Myanmar), Dyla (Cambodja), Kie (Laos) en Gae Young (Zuid-Korea), nu hebben we hebben drie nieuwe familieleden: Salai uit Myanmar, Luke uit de VS en Chanda uit Thailand en met de ‘oudere’ familieleden  Aaboih en Nang Seng (Myanmar) en Danny (Indonesië) vormen we een internationaal gezelschap.

group.jpgsharing.jpg

Aan het begin van onze vijfde jaar hier in Hong Kong beseffen we opnieuw en eens te meer hoe bijzonder het LTS is, als plek waar zoveel verschiilende ‘soorten’ studenten, verschillend in nationaliteit en leeftijd, in kerkelijke ervaring en achtergrond, in werk en perspectief, samenkomen. We schrijven er graag verder en meer over.

Hong Kong, 10 september 2017,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.