Hoe Rolando’s leven veranderde door Cedepca

Persoonlijk verhaal

woensdag 13 september 2017Rolando (64 jaar) kreeg acht jaar geleden een hersenbloeding. Ondanks zijn beperkingen begon hij door een bijzondere ontmoeting aan een pastorale studie bij Cedepca. Dat veranderde zijn leven totaal. Het heeft hem bevrijd en in actie gebracht.

Een bijzondere ontmoeting met een schoenmaker

Twee jaar geleden veranderde mijn leven, tijdens een hele gewone activiteit: de reparatie van een paar schoenen. Mijn vrouw had een paar favoriete schoenen. Op een dag gingen ze kapot. Mijn vrouw ging met haar schoenen naar de markt. Ze vond daar een schoenmaker, die niet alleen haar schoenen repareerde, maar ook ons leven veranderde. De schoenmaker bleek een evangelische voorganger te zijn, iemand die de bijbel en theologie bestudeert. Terwijl hij de schoenen repareerde, luisterde hij geduldig naar de zorgen van mijn vrouw: zorgen om mijn gezondheid en om onze familiesituatie.

Ik wilde uit het leven stappen

Het is al acht jaar geleden dat ik een hersenbloeding heb gehad met lichamelijke en emotionele gevolgen. Niet lang daarna kregen we te maken met een aantal familieproblemen, die mijn gezondheidstoestand nog verergerden. De problemen waren zo erg, dat ik dacht dat ik gek werd. Ik heb er meerdere keren over nagedacht om uit het leven te stappen. Toch hield mijn vertrouwen op God me overeind. Ik ging in die tijd naar een evangelische kerk, maar kreeg daar niet veel pastorale steun.

Gebed, vriendschap, advies

Toen de voorganger-schoenmaker de schoenen klaar had, vroeg hij aan mijn vrouw of ze mij naar hem wilde brengen om samen te bidden. Hij bad voor me en gaf me advies. Dat was het begin van onze vriendschap. Hij stelde me voor om de studie "Bijbel en Theologie" aan het seminarie van Cedepca te gaan volgen.

Gods Geest bij Cedepca

In het begin wilde ik niet. Ik vond dat ik niet geschikt was. Ik had problemen met lopen, het kostte me moeite om te lezen en schrijven en ik had last van harde geluiden. Toch haalde hij me over en ik begon de lessen bij te wonen. In het begin voelde ik angst en schaamte en was ik moe. Toch maakte het veel indruk op mij, dat ik in die lessen een aanwezigheid van Christus kon voelen. Ik voelde de aanwezigheid van de Heilige Geest om mij heen.

Een jubeljaar van bevrijding en verandering

Toen ik de studie begon, begon ik ook opnieuw met lezen en schrijven. Dit was een goede therapie voor mijn herstel. Met dat herstel kwam er meteen een verandering in mijn leven. De momenten dat ik kom studeren zijn erg aangenaam. In een van de cursussen leerde ik over het jubeljaar. Ik geloof dat God een jubeljaar in mijn leven bracht: een bevrijding en verandering.

Jezus is actie

Nu begrijp ik dat je de bijbel niet alleen moet lezen, maar ook interpreteren en daar naar handelen. Jezus is actie, leerde ik van een professor Christologie. Ondanks mijn lichamelijke beperkingen, dien ik in mijn gemeente. Het is mijn taak om andere mensen te onderwijzen. Ik heb het gevoel dat ik dat met autoriteit kan doen door het onderwijs dat ik ontvangen heb in mijn studie bij Cedepca. Ik wil blijven studeren aan dit seminarie. Ik wil het niveau van het Bijbels Pastoraal Instituut afronden en beginnen aan het hogere niveau.

Bedankt voor uw steun

Ik bid en ben dankbaar voor de mensen, die ons komen onderwijzen. Ik bid voor de donateurs van Cedepca. Ik vraag God om een zegen voor het werk van Cedepca, omdat dat een deur was die God opende om mij te veranderen."

Dankzij uw steun kan Cedepca verandering brengen in de levens van veel vrouwen en mannen. Lees Engelstalig jaarverslag 2016 van Cedepca (rechtsboven onder downloads). Kijk voor meer informatie op www.kerkinactie.nl/cedepca.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.