Hulp aan gevluchte Rohingya-gezinnen uit Myanmar

Nieuws

donderdag 14 september 2017370.000 Rohingya zijn de afgelopen weken vanuit Myanmar gevlucht naar Bangladesh. 400.000 mensen zochten een heenkomen in Myanmar zelf. De opvangkampen aan beide zijden van de grens zitten overvol.

Sinds 2012 is de westelijke provincie Rakhine, grenzend aan Bangladesh, regelmatig het toneel van gewelddadig treffen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het gebied. Als gevolg van dit geweld tussen de boeddhistische meerderheid en de islamitische Rohingya zijn vooral de laatsten van huis en haard verdreven. Zij hebben een heenkomen gezocht in vluchtelingenkampen in Myanmar en Bangladesh.

Hulp Myanmar


Na een aanslag door een groep Rohingya-militanten enkele weken geleden laaide het geweld op en is de stroom vluchtelingen sterk gegroeid. 400.000 mensen kunnen geen kant meer op. In de overvolle kampen is geen plaats meer en mensen worden nu ook opgevangen in huizen van gastgezinnen en in scholen en gemeenschapscentra van de omringende dorpen.

Kerk in Actie en ICCO stellen bij de authoriteiten van Myanmar de problematiek van de verdreven Rohingya, burgers van Myanmar, aan de orde. Zij zijn massaal naar buurland Bangladesh gevlucht en het is niet duidelijk voor hen of ze veilig terug kunnen keren. Bovendien zijn er in Myanmar ook veel mensen ontheemd, die we via ons internationale ACT-netwerk hulp geven.

Hulp in Bangladesh

In Bangladesh hebben Kerk in Actie en ICCO toegang tot de vluchtelingen in Cox's Bazar via lokale partner organisaties. Zo is er door ons 50.000 Euro beschikbaar gesteld voor hulp in Cox's Bazar aan 1500 families voor voedselpakketten, voor hulp in hygiene pakketten (waaronder maandverband), en handwasfaciliteiten.

Meer hulp is nodig

Via het netwerk van de ACT-Alliance zijn we nu aan het opschalen omdat de vraag groot is. Er is nog veel meer hulp nodig! Steun de vluchtelingen in Myanmar en Bangladesh door uw gebed en door een financiële bijdrage te doen op NL 89 ABNA 0457 457 457 ten name van Kerk in Actie – Myanmar.

Doneer online

Zover wij kunnen overzien heeft deze ramp geen invloed op ons reguliere werk. We bieden reguliere hulp in andere gebieden. Als zich calamiteiten of ernstige schendingen van mensenrechten voordoen bij de organisaties waar wij mee samenwerken of in het algemeen, dan worden wij daar meestal snel van op de hoogte gesteld.

Bekijk foto's van de Rohinga-vluchtelingen.
Lees een ooggetuigenverslag.

Bekijk een filmpje met uitleg van de NOS:

In maart 2017 maakte de NOS al onderstaand filmpje:

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.