Irzjčna alal-madrasi / Chazará la-liemoediem [Back to school] - deel 1

Blog

zaterdag 2 september 2017Weblog 37, vrijdag 1 september 2017 Hč hč, de vakantie zit erop. Onze opluchting komt minder door eigen verveling dan die van ons kroost. Dat smeekte na tien weken Duckies lezen, YouTube turen, achter pa en ma aanfietsen (in Engeland), buitenspelen (NL) en in het zwembad liggen (Israël) of het weer naar school mocht.

koptekst%20levant.jpg

Maar het is wel mooi meegenomen dat wij onze handen nu vrij hebben, want de jongelui blijven meeslepen naar vergaderingen, pastorale gesprekken en sessies bij banken en rijbewijskantoren is niet ideaal. Al was het maar omdat ze steevast halverwege komen melden dat de accu van de tablet leeg is en dat ze omvallen van de honger, dus of je even een oplader en geld voor een koek/broodje/ijsje wilt verstrekken.

Hoe lokale ouders de lange zomer doorkomen, is ons een raadsel en hun eerlijk gezegd ook, bleek bij navraag onder bevriende Joden en christen-Arabieren:

 

Fursat il-seef (de zomervakantie)

In de Palestijnse gebieden begint de zomervakantie medio mei en duurt tot de laatste week van augustus. Op zich begrijpelijk, want temperaturen boven de dertig graden lenen zich slecht tot enige vorm van concentratie. Op grond van twee decennia voor de klas weten we echter dat veel kinderen al na zes weken vakantie echt een paar schoolweken nodig hebben om de stof van vorig jaar uit de geheugenkrochten op te diepen. Dat is ook precies waar ouders hier over klagen: dat hun kinderen in de loop van die veertien weken vervallen tot totale apathie waarbij zelfs simpele zaken als de wc doortrekken een intellectuele opgave worden.

De meeste ouders hebben niet de luxe om een vakantie te boeken waarbij de kinderen zich elders met nieuwe indrukken kunnen volzuigen. Ze hebben een paar weken per jaar vrij en die gaan op aan regeldingen, familieverplichtingen en door hun werkgever geprikte vrije dagen op niet zelfgekozen momenten. Alleen de door de kerk georganiseerde vakantiebijbelclub geeft een weekje lucht aan hun agenda. En dan maar weer naar opa en oma, of de hele stoet meenemen naar je werk waar iedereen in hetzelfde schuitje zit en geduldig elkaars kleuters entertaint.

Wat waren wij blij met de BSO waar we gebruik van mochten maken toen we een dag naar kantoor in Utrecht moesten! Alleen viel de rekening een beetje tegen: 178 euro. Nee, dan onze lokale oplossing voor moeilijke kindermomenten: een ochtend meehelpen in de garage in Beit Jala of in de boomgaard van de Tent of Nations. En het allermooiste was: ze wilden het nog zelf ook, omdat wij er niet bij waren.

 

Ha-chofesh ha-gadool (letterlijk: de grote vrijheid)

In Israël loopt de basisschoolvakantie heel overzichtelijk van 1 juli tot 1 september. Vandaag moeten alle kinderen dus weer naar school, maar uit het bij ons naar binnen waaiende gejoel en de stampende muziek maken we op dat de lessen a.s. zondag beginnen. Ook ‘slechts’ twee maanden zijn lang genoeg om je gruwelijk te vervelen, want de meeste gezinnen gaan 's zomers maar kort op vakantie. Ouders sparen namelijk bij voorkeur hun vrije dagen op voor de grote joodse feesten in voor- en najaar, als iedereen er massaal een paar weken op uittrekt.

Gelukkig bestaat er een goed ontwikkeld systeem van gesubsidieerde zomerkampen, waar kinderen in totaal drie weken gebruik van mogen maken. Dus terwijl jij onder een loeiende airco halfjaarcijfers zit in te voeren, is je kind lekker aan het paardrijden, boomklimmen en wat dies meer zij. Maar wat te doen als het georganiseerde vermaak op is en er nog vier weken over zijn? Dan ga je gewoon naar een van de shopping malls, waar springkussens, kinder-tv en roltrappen voor afleiding zorgen.

 

Into the groove...

Mocht je zelf kinderen van die leeftijd hebben, op die van anderen hebben gepast, of anderszins getuige zijn geweest van allerhande kindervreugd en -verdriet, dan hopen we van harte dat je toch een ontspannen zomer hebt gehad en klaar bent voor het leven na de vakantie. En voor het vervolg van deze blog natuurlijk. Volgend weekend namelijk deel 2, waarin we de diverse soorten scholen in Israël & de Palestijnse gebieden onder de loep nemen. Tevens maken we dan ons tourneeschema voor begin oktober bekend, als Niels en Marieke alweer anderhalve week Soekotvakantie hebben, de bofferds.

Intussen mag je aan ons denken als we 20x per week in de bus aan een lus hangen bij het brengen en halen van de kids, of als we met 33°C over straat sjouwen naar de Redeemer Church en het Bible College. Sinds vorige week moeten we namelijk de auto laten staan. Niet vanwege betoonde hufterigheid achter het stuur, maar door een nieuwe regel voor buitenlanders: nog geen nieuw visum, dan ook geen verlenging van je rijbewijs. Nieuwsgierig naar hoe dat laatste in zijn werk gaat? Lees dan https://alfredmuller.net/2017/08/19/dagelijks-leven-in-jeruzalem-rijbewijs-vernieuwen/. Half september zijn we pas aan de beurt. Tot die tijd pinken we bij elke Getz die we zien rijden even een traantje weg.

Irzjčna alal-madrasi / Chazará la-liemoediem [Back to school] - deel 1 in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.