Op reis naar Oeganda

Blog

woensdag 13 september 2017"Volgend jaar zal bij de 40dagentijd Oeganda centraal staan. Het thema wordt ‘Onvoorwaardelijke liefde’, en dus hebben we informatie nodig die daar bij past. Wil jij er naartoe op reis?” Mijn baas vroeg het kort voor de zomervakantie. Natuurlijk wilde ik dat!

En toen mijn nieuwe collega Gerdine Klein, consulent in het gebied rond het IJsselmeer en de opvolger van Karel Jungheim, ook mee kon, werd mijn enthousiasme nog groter. Dus, daar zijn we nu. Voor het eerst in Oeganda.

Een bruisend land, vol in ontwikkeling. We hebben er pas een paar dagen opzitten, maar wat een indrukken. In de stad geuren van benzine, maar ook van de prachtige planten waar ik de namen niet van weet. Ook volop ontwikkeling - overal is men aan het werk om betere verbindingen te maken. Maar ook veel armoede, veel gebouwen die niet afgebouwd worden. Uren hebben we al vastgezeten in het verkeer ook. Indrukken die tijd en context nodig zullen hebben, om ze goed te kunnen plaatsen.

Wat ik me het meest zal herinneren van deze eerste dagen? De vele mooie mensen die we hebben ontmoet. Kinderen, in al hun puurheid, met hun vrolijkheid en veerkracht, zelfs op plekken waar moeilijker moet zijn dan ik me ooit kan voorstellen. Bij onze partner KAYDA ontmoetten we midden in een sloppenwijk kinderen vol optimisme. Ik ging er weg met het vertrouwen dat we er daadwerkelijk het verschil kunnen maken, zelfs in de meest moeilijke omstandigheden.

En daarnaast denk ik aan de vele verhalen die we al hoorden, over liefde voor de medemens, over liefde voor God, voor kinderen in de knel. En hoe dat de drijfveer kan zijn om het beter te willen doen. Maureen, de directeur bij Dwelling Places vertelde met tranen in haar ogen over haar passie. Over waarom ze zich in wil zetten voor de kinderen die ze tegenkomt, haar droom voor haar land en voor de kinderen. Ik ben overweldigd door de kracht die ik ook overal mag ervaren. En ook wel trots, dat we dit als Nederlandse kerken mee mogen helpen mogelijk te maken, al is het maar een klein beetje. Samen de kerk in actie, in alle verbondenheid.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.