Sumathi wil pas trouwen als ze 24 is

Persoonlijk verhaal

woensdag 6 september 2017Sumathi heeft de middelbare school net afgerond. Ze volgt bij CASA een vakopleiding om kleding te leren maken. Haar ouders hebben ingestemd, dat ze niet jong hoeft te trouwen. Nu heeft ze veel meer kans op een beter leven dan haar ouders. Zo kan de spiraal van armoede doorbroken worden.

De 20-jarige Sumathi heeft tot en met de 10e klas onderwijs gevolgd, wat vergelijkbaar is met eindexamen VMBO. Ze heeft twee broers. Haar oudere broer heeft een HBO-studie afgerond en studeert nu verder voor een Master. en haar jongere broer zit nu in klas 12 (vergelijkbaar met VWO). Haar ouders vinden het niet belangrijk om haar te laten studeren, omdat ze een meisje is. Sumathi vindt dat heel jammer.

Het gezin heeft wat land, maar door de aanhoudende droogte is de opbrengst van het land drastisch gedaald. Samen met haar moeder werkt Sumathi nu in de tamarinde-industrie. Haar vader legt bedrading aan in gebouwen, als er tenminste werk is. Voor de rest zit hij thuis. De inkomsten van vader, moeder en Sumathi zijn echter niet voldoende voor het gezin. Haar vader wil niet dat haar broers werken, want die zijn goed aan het studeren.

Sumathi volgt bij CASA de vakopleiding kleding maken. Als ze deze cursus heeft afgerond gaat ze bij de bank een lening aanvragen om een naaimachine te kopen. Ze kan dan tenminste de kleding voor het gezin maken, zodat ze die niet hoeven te kopen. Later zullen haar ouders een man voor haar gaan zoeken. Ze heeft wel besloten om niet voor haar 24e te trouwen. Haar ouders hebben daarmee ingestemd.

Voor dit gezin ziet de toekomst er heel wat rooskleurig uit, doordat de drie kinderen beter onderwijs volgen dan hun ouders. Zij hebben veel kans om de spiraal van armoede te doorbreken.

CASA wil werkende kinderen kansen bieden voor een betere toekomst. Werkende kinderen kunnen overbruggingsonderwijs en vakonderwijs volgen bij CASA. Ook ondersteunt CASA de gezinnen van deze kinderen. Kijk voor meer info op: www.kerkinactie.nl/casa. Bedankt voor uw steun voor dit werk.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.