Vuilnis, fashionshow en verkoop

Blog

maandag 25 september 2017Wat ben ik trots op de vrouwen uit classis GKSBS Pugungraharjo. Met veel enthousiasme, bloed, zweet en tranen hebben ze de afgelopen maanden mooie vuilniskunst gemaakt. En het bleek niet voor niets!

Kleine stapjes
Vorige week organiseerden we een vuilnisfashionshow. Ongeveer 60 vrouwen kwamen bij elkaar met als doel om hun mooiste artikelen te showen. Voordat de show begon, blikten we even terug op de beloften en actieplannen die waren uitgesproken tijdens de workshop van mei jl (zie de weblog: Bevriend met vuilnis). Een deel van de plannen en beloften waren werkelijkheid geworden, een deel nog niet. Zo heeft elke gemeente het maken van vuilniskunst voortgezet zodat de fashionshow georganiseerd kon worden. Daarnaast zijn 4 van 60 vrouwen begonnen met het scheiden van afval. Ze verkopen een deel of gebruiken het afval voor compost of vuilniskunst. Je zult denken: “maar vier!” Tenminste dat dacht ik wel, maar als het om vuilnis gaat, moeten we heel veel geduld hebben en de kleine stapjes en zegeningen tellen!

Vuilnisfashionshow
Na de korte terugblik mochten de vrouwen hun tafels klaarmaken om hun vuilniskunst te showen. De jury liep langs om de spullen te beoordelen op basis van creativiteit, kwaliteit, e.d.
En toen begon de fashionshow. Begeleid door harde muziek kwamen de vrouwen binnen op de catwalk. Er werd gedanst en gelachen. Een klein feestje.
We sloten de morgen af met een maaltijd en een prijsuitreiking. De nummers 1, 2 en 3 gingen met praktische prijzen naar huis: blikken lak voor het afwerken van de vuilniskunst van papier. Verder kregen alle deelnemers een sleutelhanger in de vorm van een aardbei met daarin een tas, zodat ze hopelijk minder plastic tassen gaan gebruiken.

Verkoop
Zoals gepland gingen we afgelopen zondag naar de stad Bandar Lampung. In alle vroegte (4.30 uur) vertrokken we naar de GKSBS gemeente van deze stad om de kerkdienst mee te vieren (7.00 uur) en daarna een “tentoonstelling” te organiseren. Met als doel in de eerste plaats omdat de vrouwen trots zijn op de spullen die ze gemaakt hebben. En in de tweede plaats om te kijken of de vuilniskunst ook “economische waarde” heeft. En gelukkig werd de tentoonstelling een ware verkoop! Na de kerkdienst kwamen er veel mensen op de verkoop af. Zo uit de losse pols zijn er ongeveer 25 producten verkocht.
Het viel op dat vooral de artikelen van papier in de smaak vielen. Daarnaast maakten de consumenten duidelijk onderscheid tussen spullen die goed afgewerkt en van kwaliteit waren. De vrouwen mogen weer aan de slag om een nieuwe voorraad producten te maken voor de volgende verkoop.

Hoe nu verder?
De komende drie maanden houden we nog verschillende tentoonstellingen: in oktober na de kerkdienst van de GKSBS in Metro. In de maanden november en december gaan we nog bij twee andere kerken langs in Bandar Lampung en Metro. Verder werden we afgelopen zondag uitgenodigd voor de “Lampung fair”, dat plaatsvindt in november in Bandar Lampung. De vrouwen krijgen een stand op een markt waar producten uit heel de provincie Lampung worden aangeboden. Ze mogen dan hun spullen verkopen en laten zien hoe ze hun vuilniskunst maken.
Begin volgend jaar komen we weer bij elkaar om verdere plannen te maken. Wie weet kunnen de vrouwen bijvoorbeeld online hun spullen gaan verkopen. Ik heb in ieder geval al een paar leuke souvenirs als ik weer naar Nederland ga.

Gebedspunten:

  • Voor enthousiasme en daadkracht voor de vrouwen om mooie producten te maken.
  • Voor wijsheid welke stappen er genomen moeten worden.
  • Voor “ecologische bekering”, dat de levensstijl van de vrouwen steeds groener zal worden.

Vuilnis, fashionshow en verkoop in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.