Centro Kairos helpt op Cuba na orkaan Irma

Nieuws

donderdag 12 oktober 2017Een maand geleden raasde orkaan Irma met ongekende kracht door het Caribisch gebied. Ook Cuba werd hard getroffen. Er zijn doden gevallen, er is veel schade en tekort aan drinkwater en voedsel. Centro Kairos in Matanzas, partnerorganisatie van Kerk in Actie, doet er alles aan om mensen in de buurt zo goed mogelijk te helpen. Ook was het centrum een toevluchtsoord voor buurtgenoten tijdens de angstige uren in het geweld van de orkaan.

Dat de orkaan Cuba zou bereiken met deze enorme kracht, werd niet verwacht. “In het samenzijn ervaarden we Gods nabijheid”, vertelt Wanda Hernandez, medewerker bij Centro Kairos. Mensen deelden hun verhalen met elkaar, en ook hun voedsel.

Waterzuiveringsinstallatie
Het volledige elektriciteitsnetwerk van het land stortte in. Centro Kairos heeft zelf een eenvoudige waterzuiveringsinstallatie, waar mensen uit de buurt normaal drinkwater kunnen halen. Door het uitvallen van de elektriciteit kon de installatie de eerste zes dagen na de orkaan niet draaien. Inmiddels is een groot gedeelte gelukkig weer hersteld. Aan de kust zijn nog nooit zulke grote overstromingen geweest. Veel jongeren in de stad, werknemers en bewoners van de verschillende wijken kwamen samen om het puin en de gevallen bomen in de straten op te ruimen. Dit gebeurde vooral in de buurt van het strand waar de zee veel zand en rommel had achtergelaten.

Houvast
Centro Kairos zet zich in om met weinig middelen mensen te helpen. Jongeren die meehelpen in het Kairos-programma 'Brood van het leven' (jongeren bezoeken ouderen en brengen hen een maaltijd) bezochten hun maatje daags na de orkaan.

 

Deze periode was en is nog steeds moeilijk. Het gebrek aan voedsel zorgt voor onzekerheid bij de bevolking. Eieren staan op rantsoen en groente is veel duurder geworden. Voor sommige producten zijn er lange rijen om die te kunnen kopen. “In alle onzekerheid van schade en voedseltekorten, hebben we houvast aan mooie tekenen van Gods aanwezigheid in ons midden, Hij is bij ons”, aldus Wanda Hernandez. Kerk in Actie steunt de getroffenen op Cuba. Via het wereldwijde netwerk van Kerken, ACT Alliance wordt € 50.000 bijgedragen voor noodhulp aan Cuba.

Van dit geld wordt o.a. de volgende hulp geboden:

- 200 gezinnen krijgen voedselpakketten
- 250 gezinnen krijgen hygiënepakketten
- 500 gezinnen krijgen psychische hulp voor henzelf en hun kinderen
- 500 gezinnen krijgen steun in hun levensonderhoud
-  50 gezinnen hebben een nieuw waterzuiverings- of sanitair systeem ontvangen

Nog steeds is niet iedereen geholpen. Uw steun blijft nodig. Helpt u mee? 

Steun nu de slachtoffers van de orkaan Irma
Maak uw gift over via NL 89 ABNA 0457 457 457 ter name van Kerk in Actie - Slachtoffers Orkaan Irma

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.