Damascus - kerk van de toekomst

Blog

donderdag 26 oktober 2017Het is dinsdag ​3 oktober 2017. We zijn op bezoek bij het Syrisch Orthodoxe Patriarchaat van AntiochiŽ, gevestigd in Damascus. Ze vertellen ons van alles over de noodhulp van hun kerk. Ze staan nog aan het begin, maar de organisatie groeit​,​ want de vraag is enorm. Professionele noodhulp​, van alles passeert de revue: de samenwerking met UNICEF, de Quilt Fabrikage, het medische werk, de Productieve Keuken, enzovoorts. Het is duidelijk dat het St. Ephrem Patriarchale Ontwikkelings Comitť (EPDC) enerzijds nog in de steigers staat, maar anderzijds zeer actief bezig is.

​Ze hebben nu zo'n 32 man voor zich werken, waarvan 18 in Damascus, 4 in Al Hassakeh (vanouds een belangrijk centrum van de Syrisch Orthodoxen in Syrië) en verder in latakya, Aleppo, Homs en Tartous. Samen met de staf bezoeken we de productieve keuken. Hier leert een voormalige chef​-kok van een vijfsterren hotel aan een groep vrouwen de fijne kneepjes van de luxe keuken. Het zijn getraumatiseerde vrouwen. Ze vinden elkaar in dit project en ze koken fabelachtig, merkten we toen we werden uitgenodigd voor de lunch. Tegelijk is het het bouwen van ​een ​nieuw netwerk, het verwerken van trauma, en het zoeken naar nieuw werk waarmee ze zichzelf in het levensonderhoud hopen te voorzien.

De keuken ligt net buiten de oude stad. We komen langs een soort dijken van puin, opgeworpen tegen de strijders van Sham (Al Qaida) die de oude stad nog in mei 2017 hebben bedreigd met aanvallen. De aanvallen zijn afgeslagen en de rust is weer gekeerd. Maar de hele stad is nog steeds op haar hoede. Overal waar je vroeger gewoon door kon lopen​,​ zitten nu militairen die je naar je paspoort vragen en je vragen waarom ​j​​e daar door wilt lopen. Waar gaat u dan heen en wat gaat u daar doen. Met onze Nederlandse paspoorten hebben ze niet veel moeite en altijd mogen we doorlopen. Maar het is wel typisch heel anders dan toen ik hier was in 2011. We mogen het allemaal niet fotograferen. In de Rechte Straat kom ik echter een muurschildering tegen rond een gat geslagen door een mortiergranaat. Die zal ik jullie niet onthouden.

In de christelijke wijk lopen we langs het huis waar Ananias de blinde Paulus heeft gehuisvest na diens ontmoeting met Christus op de weg naar Damascus. We komen langs een winkel waar alcoholhoudende dranken worden verkocht, op weg naar Mevr. Eliha Chiha. Eén van de zovele slachtoffers van de situatie in Syrië. Haar man overleed iets meer dan een jaar terug. Een dochter van 21 verkoopt alles wat ze heeft om voor eten te kunnen zorgen. Een zoon, onlangs ternauwernood ontsnapt aan een mortier die insloeg in zijn slaapkamer, werkt zich het schompes voor een salaris waar ze niet eens de huur van kunnen betalen. Een andere zoon zit in het leger en ze maakt zich ernstig zorgen om hem.De schulden stapelen zich op. Hulpverlener Joshephine Entabi van de EPDC probeert ze te ondersteunen. Ze bezoekt ze en probeert samen met de familie wegen te vinden om te overleven.

Ik denk aan Schuldhulpmaatje in Nederland. Hoe we als kerkelijke vrijwilligers daar bij betrokken zijn. Hier dus ook. Tientallen van dit soort adressen zijn er alleen al in de buurt van het centrum van de EPDC, aan de buitenmuur van de oude stad. De nood is zo groot in deze oorlogsomstandigheden. Het valt haast niet aan te slepen. Hoe moet dat in 2018 als de rust weerkeert, de hele Syrische samenleving zich opnieuw moet gaan uitvinden en ook de vluchtelingen uit Libanon en Jordanië terug zullen keren?
Sta ons bij. Laat ons niet met lege handen staan. Dat is de boodschap waarmee we 's middags uit Damascus vertrekken, terug over de grens naar Libanon, naar het veilige Beiroet.

 

De Syrisch Orthodoxe Kerk in Damascus weet als geen ander wat noodhulp geven is. De nood is hoog in Damascus, hulp is haast niet aan te slepen. Hoe moet dat in 2018 als de rust weerkeert, de hele Syrische samenleving zich opnieuw moet gaan uitvinden en ook de vluchtelingen uit Libanon en Jordanië terugkeren? Sta ons bij, laat ons niet met lege handen staan, is de boodschap van onze broeders en zusters in Syrië. Voor deze kerken voeren wij actie in de Najaarscampagne.

Damascus - kerk van de toekomst in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.