Ieder jaar 7 miljoen minder kinderen aan het werk

Nieuws

woensdag 4 oktober 2017Uit recent onderzoek van de internationale arbeidsorganisatie ILO blijkt dat het aantal kinderen dat moet werken al enkele jaren gestaag aan het dalen is. In 2008 werkten nog 215 miljoen kinderen. In 2016 zijn dat er 152 miljoen. Dit is een daling van ongeveer 7 miljoen kinderen per jaar. Dat is goed nieuws, maar het ambitieuze doel om kinderarbeid in 2025 uitgebannen te hebben, zal niet gehaald worden. Ongeveer één op de drie kindarbeiders tussen de 5 en 14 jaar gaat niet naar school.

Cijfers van het ILO

Het rapport Global Estimates of Child Labour: Results and Trends, 2012-2016 werd gepubliceerd tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 19 september 2017. Het laat zien dat 152 miljoen kinderen tussen 5 en 17 jaar moeten werken: 64 miljoen meisjes en 88 miljoen jongens, bijna één op de tien kinderen wereldwijd. Als volgt over de continenten verdeeld:

 • 72,1 miljoen in Afrika
 • 62 miljoen in Azië en het Pacifisch gebied
 • 10,7 miljoen in Latijns Amerika en de Verenigde Staten
 • 5,5 miljoen in Europa en Centraal Azië
 • 1,2 miljoen in de Arabische Staten. 

Wat doet Kerk in Actie?

Ook Kerk in Actie werkt er hard aan om samen met lokale partnerorganisaties kinderarbeid uit te bannen. Kerk in Actie maakt deel uit van het samenwerkingsverband Stop Kinderarbeid. Recent kwam het rapport Out of Work and into School uit, waarin beschreven staat wat Stop Kinderabeid in de afgelopen jaren bereikt heeft: 

 • Totaal zijn 20.412 kinderen uit arbeid gehaald of is voorkomen dat ze gingen werken.
 • Mali: 12.064 kinderen niet (meer) aan het werk in goud, shea en sesam
 • India: 4.297 kinderen niet (meer) aan eht werk in textiel, schoenen, zaden, graniet en stad.
 • Oeganda: 3.704 kinderen niet (meer) aan het werk in koffie, goud en de stad
 • Zimbabwe: 286 kinderen niet (meer) aan het werk in thee en de stad
 • Nicaragua: 60 kinderen
 • Turkije: bewustwording om werk in hazelnoot, stad en textiel te voorkomen
 • Nederland en EU: convenanten met bedrijven gesloten rond koffie, schoenen, natuursteen, textiel, goud en consumenten bewust gemaakt van de problematiek in deze sectoren.

Partners van Kerk in Actie hebben daaraan het volgende bijgedragen:

India/SAVE:

 • Bij 2.039 kinderen arbeid voorkomen,
 • 768 kinderen uit arbeid gehaald,
 • 64 kinderen naar overbruggingsonderwijs,
 • 99,2% van de kinderen naar school in Kinderarbeidvrije zones.

Mali/CAEB:

 • Bij 303 kinderen arbeid voorkomen,
 • 6.407 kinderen uit arbeid gehaald,
 • 350 kinderen naar overbruggingsonderwijs,
 • 99,4% van de kinderen naar school in Kinderarbeidvrije zones.

Kerk in Actie blijft zich onverminderd inzetten om kinderarbeid tegen te gaan, zodat het huidige aantal van 152 miljoen werkende kinderen wordt teruggedrongen totdat er geen kinderarbeid meer bestaat. Onder andere dank zij uw steun als donateur en als bewust consument.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.