Taw K'lu kan nu middelbaar onderwijs volgen

Persoonlijk verhaal

woensdag 25 oktober 2017De Mae Tao Clinic heeft een kindercentrum waar 850 kinderen uit Myanmar les krijgen. Er zijn 23 klassen, dus zon 37 kinderen per klas. 159 kinderen die van ver komen kunnen overnachten in een pension. En van hen is de 17-jarige Taw Klu.

Onderwijs

“Mijn naam is Taw K’lu. Ik ben 17 jaar en zit in klas 11 van het kindercentrum van de Mae Tao Clinic in Thailand, op de grens met buurland Myanmar. Ik kom uit een dorp in de staat Mon in Myanmar. Mijn ouders werken daar op het land. Ze moeten hard werken om ons gezin van vier kinderen te onderhouden. Er is geen middelbare school in mijn dorp. Ik zou dan naar een ver afgelegen stad moeten gaan en veel schoolgeld betalen. Omdat we geen familie hebben in de stad en omdat mijn ouders geen schoolgeld kunnen betalen, kan ik daar niet heen.

Via via hoorden mijn ouders dat er in Mae Sot in Thailand betaalbare migranten-scholen zijn voor kinderen uit Myanmar. En dat daar ook een opvangcentrum is voor kinderen die van ver komen. Mijn ouders hebben toen besloten om me hierheen te sturen. Ik kwam met mijn tante en een vriend van mijn broer naar dit pension. Er zijn hier 158 andere kinderen en jongeren uit Myanmar. In het weekend zijn er allerlei extra activiteiten: Engels leren, naailessen, computerlessen, sport, lessen over kinderrechten. We verbouwen hier ook ons eigen voedsel, vooral veel champignons. De slaapruimte is hier wat krap. Ze hopen binnenkort een nieuwe jongensslaapzaal te bouwen. Ik ben benieuwd of ik dat nog ga meemaken.

Ik studeer hier graag. De onderwijsstijl is hier in Thailand anders dan ik in Myanmar gewend was. Ik leer hier Thais en Engels. Ik leer ook samenwerken in teams met jongeren uit andere etnische groepen. Ik zou na de middelbare school graag willen doorstuderen. Per jaar zijn er twintig beurzen beschikbaar voor jongeren uit migrantencentra. Mijn droom is om leraar te worden voor kinderen uit mijn dorp. Ik wil daar een middelbare school opzetten, zodat meer kinderen uit mijn dorp de kans krijgen om verder te leren.”

Bedankt voor uw steun aan de Mae Tao Clinic, zodat jongeren zoals Taw K’lu middelbaar onderwijs kunnen volgen.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.