Voorkomen dat ouders steeds maar verhuizen

Persoonlijk verhaal

woensdag 18 oktober 2017Tijdens voor- en naschoolse bijeenkomsten, de Bala Bata’s, biedt de Indiase organisatie CARDS huiswerkbegeleiding, muziek, dans en sport aan kinderen van kastelozen ouders. Wat betekenen de BalaBata’s voor de kinderen van moeder Anusha?

Landarbeiders

Anusha en haar man werken beiden als landarbeiders. Tenminste ... áls er werk is: dat is ongeveer 65 dagen per jaar. CARDS moedigt landarbeiders aan om ook ander werk te leren doen, zodat ze niet naar een andere plaats of staat hoeven te migreren om werk te zoeken. Want dat is niet goed voor schoolgaande kinderen, zoals haar 13-jarige zoon Akil en haar 10-jarige dochter Alekya.

Kleding naaien

Anusha heeft op aanraden van CARDS een naaicursus gevolgd. Als er nu geen werk op het land is, maakt Anusha kleding. Dat is een goede oplossing voor het gezin. Anusha naait voornamelijk voor mensen uit haar dorp. Ze doet dit nu 2 jaar en verdient er ongeveer 1000 roepies per maand mee (13 euro). Er lopen ook wat kippen rond. CARDS geeft gezinnen vijf kuikens om daarmee extra geld te verdienen.

Meer aandacht voor onderwijs

Sinds vier jaar is de BalaBata van CARDS in het dorp. Anusha’s beide kinderen gaan daar voor en na schooltijd naar toe. Anusha vertelt dat er door de komst van de BalaBata meer belangstelling is voor onderwijs aan kinderen. Ook zijn ouders blij dat er nu na schooltijd iemand op hun kinderen past.

Kindvriendelijker onderwijs

Sinds de komst van de BalaBata is ook de situatie op de school verbeterd. Vroeger werden kinderen vaak geslagen door de onderwijzer en nu veel minder. Als het gebeurt gaat de iemand van CARDS met de onderwijzer praten.

Zoon op kostschool

Haar zoon Akil is met hulp van CARDS toegelaten op een kostschool van de overheid. Daar worden al zijn kosten vergoed inclusief kleding, eten, drinken, schoolboeken, lesgeld en dergelijke. De kinderen krijgen ook zakgeld. Het onderwijs op een kostschool is beter dan op een privéschool. De Indiase overheid betaalt 200.000 roepies (2600 euro) per kind voor een opleiding van klas 5 t/m 12. Moeder Anusha is zelf tot en met de 10de klas naar school gegaan (vergelijkbaar met VMBO).

Voedsel voor werk voor ouders

CARDS helpt ook met de aanvraag van de Voedsel voor werk-voorrziening van de overheid voor de periode dat seizoenarbeiders, zoals Anusha en haar man, geen werk hebben. Ze kunnen daar maximaal honderd dagen gebruik van maken en verdienen dan 200 roepies per dag (2,60 euro).

Anusha’s kinderen komen verder

Anusha is erg blij met de hulp van CARDS, waardoor zij samen met haar man meer geld kan verdienen voor het gezin. Waardoor ze niet hoeven te verhuizen. En waardoor de kinderen het redden op school. Dat biedt hoop voor de toekomst.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.