Advent en Kerst 2017 - Geef hoop aan een kind op de vlucht

Nieuws

dinsdag 7 november 2017Met Kerst vieren we de geboorte van Jezus! Het is feest in Bethlehem, met engelenzang, bezoek en cadeaus. Maar de feestvreugde wordt ruw verstoord als Jozef en Maria met Jezus moet vluchten voor Herodes.

Kind op de vlucht
In onze tijd zijn 65 miljoen mensen op de vlucht. De helft is kind, net als Jezus. Ook de helft van de vier miljoen Syriërs die de bloedige oorlog in hun land ontvluchtten, is kind. In de komende adventstijd staan we stil bij Syrische kinderen in Libanon, Griekenland en Nederland die alles achter moesten laten en nu in grote onzekerheid en angst leven. Met Kerst vragen we samen met EO Metterdaad, Dorcas en World Vision met de actie ‘Geloof, Hoop en Syrië’ specifiek aandacht voor Syrische vluchtelingen in Syrië zelf.

Geef hoop
Samen met lokale kerken en organisaties komt de kerk in actie voor kinderen op de vlucht! Op iedere zondag in de Adventstijd wordt aandacht gegeven aan een ander project waarmee we deze kinderen hoop kunnen geven:

1e Advent - zondag 3 december (Nederland): Kinderen in asielzoekerscentra hebben traumatische ervaringen en missen hun vertrouwde omgeving. Hun leven is vol onzekerheden. Stichting De Vrolijkheid laat hen met creatieve activiteiten en liefdevolle aandacht weer even onbezorgd kind zijn.
2e Advent - zondag 10 december (Griekenland): Op het Griekse eiland Lesbos zitten duizenden Syrische vluchtelingen vast. Zij kunnen niet verder, en niet terug. Stichting Mosaik haalt kinderen uit de kampen en biedt hen met Engelse les, computertraining, koor en theater afleiding en ontwikkelingsmogelijkheden.
3e Advent - zondag 17 december (Libanon): Veel Syrische kinderen in Libanon zijn getraumatiseerd. Kerken bieden psychologische hulp. Kinderen krijgen individuele begeleiding of leren in groepsbijeenkomsten hoe ze met hun emoties kunnen omgaan. Ook begeleiden sociaal werkers kinderen en hun ouders in de gezinssituatie.
4e Advent & Kerst - 24 en 25 december (Syrië): Naast het leed dat vluchtelingenkinderen in Syrië nu al doormaken, staat ook hun toekomst op het spel. Zij hebben jarenlang geen onderwijs gehad. Kerken helpen met bijlessen, lesboeken, het opknappen van schoolgebouwen en het trainen van docenten. Deze collecte is onderdeel van de actie ‘Geloof, Hoop en Syrië’.

Op www.kerkinactie.nl/kerst is alle informatie en zijn alle materialen te vinden voor uw collecte of presentatie in uw gemeente. De materialen zijn geheel gratis te bestellen via de webwinkel.

Door de Protestantse Kerk en uitgeverij Boekencentrum wordt wederom een adventskalender uitgegeven. Elke dag biedt hiermee een moment van bezinning of meditatie. De teksten hebben betrekking op het thema 'Kwetsbaar als een kind' en sluiten daarmee aan op het thema van de adventscampagne van Kerk in Actie ‘Geef hoop aan een kind op de vlucht’. Alle dagen in de kalender hebben een meditatieve tekst en mooie afbeelding en kunnen als ansichtkaart gestuurd worden. >Te bestellen voor € 6,99 via www.protestantsekerk.nl/webwinkel of mail naar info@protestantsekerk.nl.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.