Afscheid Jasper Maas en interview met EO Metterdaad

Nieuws

dinsdag 14 november 2017Uitgezonden medewerker Jasper Maas werkt sinds februari 2011 bij het Presbyteriaans Trainingscentrum in Tamale in het noorden van Ghana. De uitzending via Kerk in Actie is nu ten einde. Zondag 12 november 2017 nam Jasper met zijn gezin afscheid van de classis Dokkum. EO Metterdaad had een interview met Jasper Maas over het werk, dat hij hier namens Kerk in Actie heeft gedaan.

Lees meer over de afscheidsdienst van 12 november 2017.

Beluister het radio-interview met Jasper Maas van EO Metterdaad (12 minuten).

Leken-predikanten trainen

Jasper Maas blikt hierin terug op zijn werk voor het Presbyteriaans trainingscentrum in het noorden van Ghana. Jasper woont in het noorden van Ghana met zijn vrouw Mary Jarga, een Ghanese verpleegkundige, en hun vier kinderen. In Ghana is 70 procent van de bevolking christen, maar in het noorden zijn moslims in de meerderheid (80 procent). De Presbyteriaanse kerk in Noord-Ghana bestaat uit bijna 300 kerken. Maar 20 van deze kerken hebben een betaalde predikant. De rest heeft leken-predikanten. Die predikanten worden opgeleid bij het Presbyteriaans trainingscentrum. Ze leren meer over de bijbel, maar ze leren ook over de islam. Op dit moment leven christen en moslims in Noord-Ghana goed met elkaar samen. Het is belangrijk dat dit zo blijft. Daarnaast leert het trainingscentrum hoe voorgangers hun gemeenteleden kunnen helpen met lezen en schrijven. 

Een kerk versterken door één persoon op te leiden

Jasper Maas vertelt hoe belangrijk dit is: in Noord-Ghana is goed onderwijs pas 15 jaar geleden op gang gekomen. Dat betekent dat veel volwassenen nog niet goed kunnen lezen en schrijven. Zo bezocht hij een keer een kerk, waar hij vanaf het trainingscentrum in de stad Tamale zes uur naar toe moest reizen, deels per kano. Daar gaven elf vrouwen en één man leiding aan een kerkgemeenschap. Zij konden zelf niet lezen en schrijven. Een kind las iedere kerkdienst uit de bijbel voor, zodat ze er daarna samen over door konden praten. Deze gelovigen waren erg gemotiveerd om meer te leren over de bijbel. Op zo'n plek besef je hoe belangrijk het werk van het trainingscentrum is. Als je één persoon opleidt, straalt dat uit naar een hele gemeenschap.

Bijbel in eigen taal

Bovendien worden het noorden van Ghana veertig lokale talen gesproken. Het trainingscentrum biedt nu trainingen in vijf verschillende talen. Ook probeert men bijbels te vertalen in de lokale talen. Onlangs werd de bijbel vertaald in het Gonja, de taal van Jaspers vrouw Mary. Het was voor haar heel waardevol om de bijbel ineens te kunnen lezen in haar moedertaal.

Jasper en Mary zijn nu op afscheidstournee in Nederland. Daarna gaan ze terug naar Ghana, waar Jasper Maas als predikant blijft werken.

 

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.