Gastvrijheid of privacy? Deel 1

Blog

woensdag 29 november 2017De eerste jaren dat ik in Indonesië woonde, voelde ik me net een VIP, een beroemdheid, een celebrity. Ik moest met iedereen op de foto. Gelukkig komt dat nu niet meer zoveel voor. En anders dan de eerste jaren: tegenwoordig weiger ik als ik de persoon niet ken en ik niet in mijn “werkomgeving” ben (dus tijdens een workshop o.i.d.). Maar met de komst van onze kinderen Bram en Joren komen de camera’s weer steeds vaker tevoorschijn. We maakten het mee toen we op vakantie waren in Malang (Oost-Java).

We hadden net de vulkaan Bromo beklommen en kwamen bij in een heel uniek café waar ze onder andere heerlijke gefrituurde paddenstoelen verkochten (de legale variant hoor!). Opeens kwam een invasie vrouwen op ons af terwijl we in gesprek waren. Allereerst om een foto met mij, maar daarna ook met de kinderen. Niet één keer, maar meerdere keren: dan met mevrouw a, vervolgens met mevrouw b, in een ander pose, enzovoorts, enzovoorts. Wat bleek nu: één van de verkopers naast het café had haar vriendinnen gebeld, want er waren witte mensen MET kinderen in het café. Na een paar kiekjes vond  ik het genoeg en bevrijdde ik de kinderen en mijzelf uit al die aandacht. Uiteindelijk ontstond er een gesprek tussen de vrouwen en Karel (mijn man) en Tatok, een Indonesische vriend van ons.
“Op deze manier jaag je buitenlandse gasten weg!”, zei Tatok. “Ze waren in gesprek en jullie verstoorden hen”. Hij vervolgde positief: “Dit dorp staat al van oudsher bekend als ontmoetingsplek tussen verschillende mensen uit verschillende regio’s. En ook de Nederlandse Matahari vond hier onderdak, want dit dorp staat open voor anderen en waardeert verschillen”.
Karel zette de vrouwen op de foto: “Zet jezelf niet zo voor de gek. Jullie zijn ook mooi zoals jullie zijn. Ik maak een foto van jullie. Wij Indonesiërs zijn ook speciaal hoor!”

Ik ging eens op internet zoeken naar de redenen waarom Indonesiërs blanke buitenlanders (boelé in het Indonesisch) zo vaak op de foto zetten. Ik stuitte op een interessant artikel waar 4 redenen werden genoemd:
1. De coolheidsfactor: zodat vrienden op FB kunnen zeggen “hé je was met een boelé” of “wow je bent op die en die toeristische plek”.
2. Zodat de mensen denken dat je goed in Engels bent: je hebt in ieder geval de zin “can I have a picture with you” uitgesproken.
3. Om je ex jaloers te maken.
4. Je maakt snel contact: mensen kunnen denken dat de blanke boelé bevriend met je is.

Ik zet persoonlijk niet zo gauw mensen op de foto die ik helemaal niet ken of omdat ze er anders uitzien zijn dan ik. En ik ken genoeg Indonesiërs die dat ook niet doen. Maar er is ook een heel stel Indonesiërs die dat wel doet.
Wat ik daarvan vind?
Voor mij voelt het als een verheerlijking, alsof ik een superster ben en dat ben ik liever niet. Soms ben ik bang dat er bewust of onbewust “Arische” redenen een rol spelen: de blanke boelé is van een beter, mooier ras. Met een mooiere huidskleur en vorm van de neus. Daar pas ik voor: God heeft ons op een verschillende manier mooi geschapen.
Maar hier wil ik verder niet op ingaan. Ik merk dat voor mij privacy hier een belangrijke rol speelt: iemand stoort mij in mijn gesprek, mijn bezigheden. Het voel opdringerig als iemand opeens vraagt om een foto. Helemaal als het iemand is die ik niet ken.
Aan de andere kant kun je de aandacht ook positief benaderen: veel Indonesiërs uiten hun gastvrijheid, vriendelijkheid, waardering t.o.v. de buitenlandse gasten. Door de foto’s spreken ze als het ware uit dat de boelés welkom zijn en dat ze contact willen, verbinding zoeken. Ook al zijn het vreemden uit een ander land.

Gastvrijheid of privacy. Waar neig jij toe?
In een volgend blog meer over dit onderwerp.

Gastvrijheid of privacy? Deel 1 in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.