Hoe dek je een Tafel van hoop?

Blog

dinsdag 28 november 2017Vrolijke muzikale klanken, lekker eten en goede gesprekken, dat waren de belangrijkste ingrediŽnten voor een geslaagde Tafel van hoop in Utrecht!

Vluchtelingen

Ruim 100 mensen kwamen dinsdagavond 21 november naar de startbijeenkomst van de actie ‘Tafels van hoop voor vluchtelingen’ in de gezellig versierde kantine in het dienstencentrum van de Protestantse kerk in Utrecht aan de Joseph Haydnlaan. Onder hen een groot aantal bewoners van het AZC dat naast het kantoor ligt, maar ook mensen uit de buurt, medewerkers en mensen van buiten Utrecht.

De vrolijke klanken van een djembé groep lokten velen vanaf half vijf aan, en om half zes begon een heerlijke maaltijd met hollandse patat, falafel en lekkere salades. Eén van de AZC bewoners combineerde Afghaanse muziek met de djembé groep. Tijdens de maaltijd gonsde het van de gesprekken tussen medewerkers van Kerk in Actie en mensen van het AZC.

Ook aan de kinderen was gedacht, voor hen was er een speciaal programma met spelletjes en kleine cadeautjes. Het is tenslotte Sinterklaastijd!

In een workshop gaven we elkaar tips hoe je een Tafel van hoop kunt dekken. We geven ze graag door, en hopelijk hebt u er iets aan voor uw eigen Tafel van hoop op (of rond) 18 december!

1. Hoe organiseer je een Tafel van hoop?
De gouden tip: niet alleen maar samen. Vorm een projectgroep. Zoek contact met mensen die al contacten hebben met vluchtelingen / ‘nieuwe burgers’. En sluit aan bij bestaande groepen, zoals een vrouwengroep, een taalcafé of een maaltijd groep.

2. Hoe nodig je mensen uit?
Nodig mensen persoonlijk uit. Herhaal de uitnodiging. Geef uitnodigingskaartjes of flyers. Het werkt ook goed via bestaande contacten. Vraag of mensen een gerecht willen meenemen uit hun cultuur.

3. Hoe weet je hoeveel mensen er komen?
Dat weet je niet altijd van tevoren! Je kunt het wel inschatten als je werkt via bestaande groepen. We hoorden van een vluchtelingen-vrouwengroep, die allemaal met hun gezin zouden komen en ook een ‘Nederlands’ gezin meenemen.

4. Wat voor eten maak je?
Bespreek dit met elkaar tijdens de voorbereidingen. Een maaltijd is een ontmoeting van mensen uit verschillende culturen, en iedereen heeft z’n eigen eetgewoonten. Vraag de deelnemers ook om zelf eten te maken, en organiseer eens een kookworkshop!

5. Hoe ga je het gesprek aan?
Probeer te zoeken naar wat verbindt, bv. “heb je twee dochters, oh wat leuk, ik heb er ook twee”. Een gespreksstarter kan ook zijn om de ingrediënten van de maaltijd in ‘droge vorm’ op tafel te leggen. Schakel ook mensen in die als tolk kunnen helpen.

6. En wie zal dat betalen?
Je kunt mensen vragen zelf eten mee te nemen, dat scheelt. Maar je kunt ook tijdens de maaltijd ‘met de pet rondgaan’ voor een vrijwillige bijdrage. Een gemeente hield er een collecte voor in hun kerk. Daarnaast kun je een beroep doen op fondsen of de diaconie.

7. Van eenmalige ontmoeting naar bondgenoot?
Je kunt tijdens de maaltijd indrukwekkende verhalen horen of de vraag krijgen om hulp. Geef duidelijk aan hoe je omgaat met hulpverzoeken. Schakel deskundigen in, bv. diakenen of anderen die vluchtelingen kunnen helpen integreren. Kijk op de website van de burgerlijke gemeente. Wijs mensen ook op hun eigen verantwoordelijkheid. Maar stel je open en laat je verrassen. Wie weet hoeveel moois er uit een eerste contact kan voorkomen!

Tot slot nog twee reacties van mijn collega’s: (1) Dit moeten we vaker doen! (2) Heb je het adres van die en die (‘nieuwe Nederlander’), want mijn kinderen willen graag met zijn kinderen spelen!

 

Hoe dek je een Tafel van hoop? in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.