Samen aan tafel in Gastvrij Eastermar

Blog

donderdag 23 november 2017De zon ging op boven het IJsselmeer toen ik onderweg was naar Eastermar, een Fries dorpje in de buurt van het Asielzoekerscentrum (AZC) in Burgum. Toen ik aankwam bij de kantine van S.V. Eastermar waren al heel wat vrouwen van de werkgroep Gastvrij Eastermar gearriveerd, en kon ik mijn doos met tweedehands kleding neerzetten naast de vele zakken die de vrouwen al hadden meegebracht.

Na een kort gebed reed ik met Wytske Zandstra mee om de vrouwen en hun kinderen op te halen bij het AZC. Bij de receptie werden de vrouwen van de werkgroep hartelijk begroet en omarmd door de vrouwen uit het AZC. Daarna kon iedereen plaatsnemen in de gereedstaande auto´s richting Eastermar. In de kantine was inmiddels de koffietafel gedekt en na koffie en thee lazen diverse dames uit de Bijbel: Jeremia 17, vs. 7 en 8 in het Nederlands, Engels, Farsi en Tamil. Een woord van troost en bemoediging voor de vrouwen uit het AZC, dat wie op God vertrouwt in geen enkele situatie hoeft te wanhopen. Met elkaar zongen we ook een paar liederen en deden voorbede. Wytske: “Het is altijd weer mooi om te zien en te voelen, dat er verbinding is tussen ‘ons’ en ‘hen’.”

En dat was ook af te lezen aan de gezichten van de vrouwen. Ondanks de ernstige situatie in het AZC, waar de bewoners allen hopen op toch nog een verblijfsvergunning, of bang zijn te zullen worden uitgezet, voelden de vrouwen zich hier bij hun Friese ‘zusters’ op hun gemak. Wytske: “We zijn begonnen toen er in 2015 zoveel mensen naar Nederland zijn gevlucht. We wilden niet praten, we wilden gewoon iets doen. Onze ervaring is altijd weer, dat de vrouwen van het AZC het prachtig vinden om hier bezig te zijn. Er ontstaan leuke gesprekken, de sfeer is ontspannen en warm.”

En de vrouwen van Eastermar combineren ontmoeting met eerste levensbehoefte: met veel plezier zochten de dames van het AZC leuke en bruikbare kleren uit. Dat scheelt in je portemonnee als je bijna niets te besteden hebt. Daarna gingen we allen met kleurplaten aan de slag, zelfs aan wissellijstjes had de werkgroep gedacht. Nadat we elkaar in de kring de zegen hadden toegezongen, werden de vrouwen weer teruggebracht naar Burgum. De zon bleef de hele ochtend schijnen, voor mij een teken van Gods licht en aanwezigheid in het leven van deze vrouwen.

In uw gemeente ook een maaltijd organiseren samen met vluchtelingen? Dek uw eigen Tafel van Hoop en nodig vluchtelingen uit in uw kerk, op uw school, in het buurthuis of gewoon bij u thuis. Uit onderzoek blijkt dat de meeste vluchtelingen in Nederland zich eenzaam voelen. Vriendschappen en gesprekken zijn juist belangrijk voor een succesvolle integratie in de Nederlandse samenleving. Meer informatie over hoe u zo´n maaltijd kunt organiseren is te vinden op www.tafelsvanhoop.nl.

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.