Sorry

Blog

maandag 27 november 2017Raisa Chowdhurry heeft onlangs een bezoek gebracht aan het vluchtelingenkamp Cox's Bazaar in Bangladesh. Een indrukwekkend bezoek waarover zij in haar blog schrijft. Een gedeelte daarvan is hieronder te lezen.

De eerste familie die ik heb gesproken zijn gevlucht uit Rakhine toen hun kind zeven dagen oud was. Ik zag dat er brandwonden op zijn gezicht zaten, maar ik durfde niet te vragen hoe die daar waren gekomen. Toen ik hen vroeg waar ze het meest bezorgd over waren, zei de moeder gelijk dat ze geen borstvoeding kan geven omdat ze te weinig eten en schoon water hebben. De vader antwoordde dat hij graag werk wil, zodat hij zijn eigen geld kan verdienen en eten kan kopen voor zijn familie. Hij had ook om geld kunnen vragen maar in plaats daarvan zei hij: “Ik wil geen gratis geld. Jullie hebben ons al zoveel gegeven en ik schaam me ervoor om nog meer te vragen.” Ik was verrast door zijn antwoord. Maar voordat ik iets terug kon zeggen tikte er iemand op mijn schouder. Ik dacht dat het een collega was, maar toen ik me omdraaide zag ik een Rohingya meisje (ongeveer 11 jaar oud) met een baby op haar arm. Het jongetje had ook overal brandwonden op zijn lichaam. Het meisje zei dat ze erg veel honger had en vroeg of ik wat te eten had. Ik wist niet wat ik moest zeggen en draaide mijn hoofd weg omdat er tranen in mijn ogen kwamen. Ik kon ze niks geven, omdat er nog duizenden dezelfde vraag hadden… Ik kon me niet langer inhouden en moest de tranen van mijn wangen vegen. Op dat moment komt er een Rohingya man dicht bij me en zegt: “Sorry”. Ik vraag hem waarvoor. Hij zei: “Sorry dat we je aan het huilen hebben gemaakt.” Ik wilde om zoveel redenen sorry tegen hem zeggen, maar ik kon geen woord uit mijn keel krijgen…

Meer lezen over het bezoek van Raisa aan het kamp in Cox’s Bazaar? Lees hier het hele (engelstalige) artikel.

Raisa Chowdhury is communicatie & marketing manager van ICCO Cooperation  voor de regio Zuid en Centraal Azië.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.