Een goede buurman in Neder-Hardinxveld

Blog

maandag 11 december 2017Aan de dijk in het oude centrum van Hardinxveld ligt een bijzondere ontmoetingsplek. Bij Deelcafé De Buurman kun je een kop koffie drinken of een sandwich eten, en wat extra betalen voor iemand die het minder heeft. Er staan vrijwilligers achter de bar en het mooie is dat iedereen welkom is.

Foto: Frans de Bruin en Dick Klein, schouder aan schouder betrokken bij vluchtelingen

Mensen die al hun hele leven in Hardinxveld-Giessendam wonen, maar ook vluchtelingen met een status en een woning in het dorp komen er graag. Als je elkaar bij een kop koffie ontmoet, ontstaan er bijzondere gesprekken en contacten. Het geld dat het café overhoudt, besteedt men weer aan diaconale projecten. Kortom, door te drinken, te delen en te denken kun je een goede buurman zijn!

De kerken in Hardinxveld-Giessendam zijn trots op hun Deelcafé wat bijdraagt aan de integratie van vluchtelingen. Ik ontmoette er de diakenen Frans de Bruin en Dick Klein. Ze vertelden: “De diaconie van onze hervormde gemeente Neder-Hardinxveld werkt met andere kerken, de burgerlijke gemeente, de woningbouwvereniging, een welzijnsorganisatie en VluchtelingenWerk samen in de Werkgroep Kerk en Vluchteling. Zo zijn de lijntjes kort om praktische problemen op te lossen.”

De werkgroep Kerk en Vluchteling is vier jaar geleden tot stand gekomen op initiatief van een predikant van de Nederlands Gereformeerde Kerk. Maandelijks komen de deelnemers bij elkaar. Er wonen heel wat Eritrese gezinnen in het dorp. Sommigen worden geholpen met gezinshereniging, dat de kinderen kunnen overkomen. Of dat ze de Eritrese kerk in Rotterdam kunnen bezoeken. Als je naast elkaar woont, ontdek je ook de culturele verschillen. Dan moet er wel eens gepraat worden. De werkgroep schept kaders en heeft een goed contact met de gemeente. Dick Klein is zelf betrokken bij drie Eritrese gezinnen. “Of ik dat doe als diaken of als privé persoon? Ach, dat loopt wel eens door elkaar.”

Karel Jungheim

Een Tafel van Hoop organiseren? Nodig vluchtelingen uit in uw kerk, op uw school, in het buurthuis of gewoon bij u thuis. We hopen met alle tafels samen de langste tafel van Nederland te vormen. Doe mee en geef vluchtelingen het gevoel dat ze welkom zijn en erbij horen. Collecteer tijdens de maaltijd voor het kerstproject van Kerk in Actie ´Geef hoop aan een kind op de vlucht´, en geef zo een extra stukje hoop aan vluchtelingenkinderen, dichtbij en ver weg.

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.