Gebed voor Egypte - aanslag in Helwan

Gebed

zaterdag 30 december 2017Gisteren vond een terroristische aanslag plaats in het district Helwan, even buiten de hoofdstad Ca´ro. Tenminste twee schutters richtten zich op een Koptische christelijke kerk, resulterend in minstens tien doden en acht gewonden. De politie kwam tussenbeide en doodde een van de schutters, voordat een ander vluchtte en het vuur opende op een nabijgelegen Koptische gemeenschapsmarkt, waarbij minstens twee extra mensen om het leven kwamen en een op dit moment onbekend aantal extra gewonden vielen. De tweede schutter is gearresteerd en was in het bezit van een bomgordel.

Het zijn barre tijden in Egypte. Extremisten hebben het er gemunt op christenen en sjiieten, niet alleen omdat ze hen als ongelovigen en ketters beschouwen, maar ook om zo de zittende president Generaal Sisi te beschadigen. Aanslagen tegen kerken en christenen gedurende de periode van kerst (dat loopt tot ver in januari) hebben een signaalfunctie. "Denk maar niet dat jullie veilig zijn onder de hoede van deze president", is de boodschap. De schade is groot: mensen raken getraumatiseerd, kinderen voelen zich onveilig, mensen hebben de neiging om zich terug te trekken achter veilige muren. Gemeenschappen worden kwetsbaar.

Laat ons er toch alles aan doen dat christenen in Egypte zich in elk geval gesteund voelen in hun strijd om in Egypte te blijven en er een rol te spelen in de samenleving en in het openbare leven. Laat we ze daarin ondersteunen, niet alleen met middelen en door hun verhaal te verspreiden, maar vooral ook door gebed.

Op vrijdagavond 29 december stuurden we onze partners in Egypte een brief: de Koptisch Orthodoxe kerk, de Evangelisch Presbyteriale Kerk en hun organisatie CEOSS, het Egyptische Bijbelgenootschap en het Centrum voor Arab-West Understanding: een brief om ze te condoleren, maar ook om ze een hart onder de riem te steken.

Laten we bidden:

Heer,

Groter dan ons hart bent U. U die ons Uw zoon stuurde als Heer die ons voorgaat op Uw weg van vrede voor alle mensen. Van Kerst naar Pasen.

Wij bidden voor de getroffenen in Helwan in Egypte. De doden en hun families, de gewonden, de gemeenschap die in het hart werd geraakt. We bidden voor de politieman die zijn leven gaf om erger te voorkomen. We bidden voor de kinderen die vannacht niet kunnen slapen.
We bidden voor de kerken en organisaties in Egypte: dat zij er zullen zijn om in woorden en daden slachtoffers bij te staan en om in de Egyptische samenleving te getuigen van uw liefde. Geef ons in Nederland de wil en de mogelijkheden om hen daar in bij te staan.

Geef vrede Heer, geef vrede. Tot U roepen wij. Tot wie zullen wij anders gaan dan tot U?

Amen

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.