Genieten van Syrische kunst en cultuur in Wijchen

Blog

maandag 4 december 2017Mooie kunst en cultuur. Samen eten en tijd voor ontmoeting. Een ideaal recept voor een gezellige avond. Dat is precies wat de protestantse kerk De Schakel in Wijchen voor ogen had toen ze op 18 november een avond organiseerden in het teken van Syrische kunst en cultuur. Ruim 160 gasten genoten van een bijzonder samenzijn.

Vluchtelingen

De organisatie van de avond was in handen van de commissie Kunst in de Kerk en het Interkerkelijk Platform Kerk en Vluchteling Wijchen e.o. Een aantal jaren geleden ontmoetten mensen van het platform de Syrische kunstenaar Ahmed Kleige, die op bezoek was bij zijn zwager Seraj al Shaar in Wijchen. Seraj had al een verblijfsvergunning en was bezig Nederlands te leren, terwijl Ahmed, in afwachting van een vergunning, nog in een AZC woonde. Ahmed schilderde prachtig en de kunstcommissie in de Schakel was onder de indruk van zijn werk. Gelukkig kreeg Ahmed ook een vergunning en werd hij herenigd met zijn vrouw en 3 kinderen die uit Syrië mochten overkomen. Het gezin woont nu in Maastricht. Zijn vrouw nam in haar koffer geschilderde doeken van haar man mee, zomaar opgerold.

De schilderijen en doeken van Ahmed werden geëxposeerd in de Schakel. Het platform haakte erop in, en organiseerde samen met Kunst in de Kerk de bijeenkomst op 18 november over Syrische Kunst en Cultuur. Daar konden de schilderijen bekeken worden, maar het ging vooral om elkaar zien en ontmoeten. Ook andere Syrische schilders lieten hun schilderijen zien, er kon zelf geschilderd worden, er werden portretfoto’s gemaakt, maar ook gesjoeld en gespeeld. En vooral veel gepraat.

Na het optreden van de Syrische beroepsmuzikanten die in Wijchen en regio wonen, Nader Issa, Madjd Alchehayed en Badi Rafi samen met Ton Paauw een Wijchens gitarist, konden de 160 gasten uit alle windstreken aanschuiven aan een Syrisch buffet, wat door 15 Syrische vrouwen werd bereid. Een prachtige Tafel van Hoop met zoveel mensen bij elkaar. Samen eten en verhalen delen. Een inspirerende middag en avond! 

Met dank aan Caroline Visser te Wijchen.

In uw gemeente ook een maaltijd organiseren samen met vluchtelingen? Dek uw eigen Tafel van Hoop en nodig vluchtelingen uit in uw kerk, op uw school, in het buurthuis of gewoon bij u thuis. Uit onderzoek blijkt dat de meeste vluchtelingen in Nederland zich eenzaam voelen. Vriendschappen en gesprekken zijn juist belangrijk voor een succesvolle integratie in de Nederlandse samenleving. Meer informatie over hoe u zo´n maaltijd kunt organiseren is te vinden op www.tafelsvanhoop.nl.

 

 

Genieten van Syrische kunst en cultuur in Wijchen in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.