Besef dat weeshuis-toerisme niet goed is

Nieuws

zaterdag 27 januari 2018Maar liefst 97 procent van alle vrijwilligersorganisaties is zich bewust van de schade, die kinderen in weeshuizen oplopen door de voortdurende stroom aan vrijwilligers. Desondanks zijn er bemiddelingsorganisaties die doorgaan met het aanbieden van dit type vrijwilligerswerk. Dat komt omdat er veel vraag is naar vrijwilligersvakanties met kinderen. Volgens een kwart van de organisaties is deze vraag de laatste jaren gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Better Care Network Netherlands, dat onlangs werd gepubliceerd.

Slecht voor sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen

‘Het is schrijnend dat bemiddelingsorganisaties doorgaan met het aanbieden van reizen naar weeshuizen, terwijl zoveel onderzoeken uitwijzen dat dit slecht is voor de sociale en emotionele ontwikkeling van deze kinderen. Ook worden de kinderen door de tehuizen uitgebuit zodat zij zoveel mogelijk geld binnen halen’, stelt Patricia Nieuwenhuizen van Better Care Network Netherlands. ‘Door het aanbod lijkt werken in een weeshuis nog steeds een goede optie voor de jongeren die vrijwilligerswerk willen gaan doen. Onze campagne #StopWeeshuistoerisme vertelt hen dat dit echt een slecht idee is. Tegelijkertijd vragen we vrijwilligersorganisaties om alternatieven te bieden.’

Meeste vrijwilligers zijn vrouwen tussen 15 en 25 jaar

Om de trends in weeshuistoerisme in kaart te brengen, heeft het Better Care Network Netherlands meerdere aspecten van internationaal vrijwilligerswerk vanuit Nederland onderzocht. 39 organisaties reageerden op de onderzoeksvragen. Daaruit blijkt dat de gemiddelde vrijwilliger een vrouw is tussen de 15 en 25 jaar, slechts 28 procent van het aantal vrijwilligers is man. De meest populaire bestemming is Afrika (72 procent van de organisaties stuurt hier mensen heen), gevolgd door Azië en Zuid-Amerika (respectievelijk 51 en 33 procent).

Weinig afname in weeshuis-toerisme

Van de onderzochte organisaties die kinderprojecten aanbieden, heeft 45 procent weeshuisprojecten in het programma. Van hen geeft 67 procent aan dat zij nog evenveel weeshuisprojecten aanbieden als drie jaar geleden. Er is veel vraag naar deelname aan vrijwilligersprojecten, waarin vrijwilligers in contact komen met kinderen, zegt maar liefst 54 procent.

Doorgaan ondanks besef dat het slecht is

Van alle organisaties geeft 97 procent aan zich bewust te zijn van de schadelijke gevolgen van vrijwilligerswerk voor de kinderen in weeshuizen. 88 procent van deze organisaties stelt dat zij dit inzicht verwerken in hun beleid, door bijvoorbeeld de schadelijke gevolgen kenbaar te maken via voorlichting en via hun website. Maar dat is geen oplossing, aldus Better Care Network Netherlands. Van Nieuwenhuizen: ‘Weeshuistoerisme moet stoppen.’

Workshops om alternatieve vakanties te bieden

Enkele organisaties geven aan geen weeshuisprojecten meer aan te bieden vanwege de schadelijke gevolgen. Als alternatief voor weeshuisprojecten benoemen veel organisaties onderwijsprojecten of kinderopvangprojecten. Better Care Network Netherlands voert al jaren gesprekken met de bemiddelingsorganisaties en organiseert workshops aan om alternatieven te bieden voor het aanbod van weeshuizen. De campagne #StopWeeshuistoerisme om toekomstige weeshuisvrijwilligers op andere gedachten te brengen startte 10 november. Kerk in Actie maakt deel uit van het Better Care Network Netherlands. Kerk in Actie ontraadt vrijwilligerswerk in weeshuizen.

Download het volledige onderzoek naar weeshuis-toerisme.

Wilt u jongeren attenderen op de schadelijke gevolgen van weeshuis-toerisme?

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.