Dankzij haar leven we nog

Persoonlijk verhaal

donderdag 25 januari 2018Het zal je maar gebeuren. Het is niet veilig in je land en je moet op de vlucht voor geweld. Maar je bent zwanger en je ongeboren kindje is in gevaar. Het overkwam de jonge Fatima uit SyriŽ.

“Zware beschietingen dwongen ons om onze woonplaats te verlaten. Ik ben halsoverkop gevlucht en veilig in Libanon aangekomen.¨ Tijdens de vlucht moesten zij en haar familie zich verbergen in grote tarwevelden in Syrië. Ze dacht dat ze na aankomst in Libanon alle mogelijke gevaren voor haar leven zou hebben getrotseerd. Niets bleek minder waar. ¨Ik was zwanger, maar had geen idee dat er complicaties waren, die levensgevaarlijk waren voor mij en mijn kindje,” vertelt Fatima.

Keizersnede
Een verloskundige die zorg biedt aan vluchtelingvrouwen, vond dat Fatima te veel zwellingen had. Ook haar bloeddruk bleek veel te hoog. Een levensgevaarlijke situatie voor moeder en het ongeboren kind. Dankzij kordaat optreden van deze verloskundige kreeg Fatima nog dezelfde dag een keizersnede en kon ze haar dochter Rahaf gezond in de armen sluiten. ¨Dankzij haar leven Rahaf en ik nog¨, aldus een dankbare Fatima.

Rahaf is nu een gezonde baby van twee maanden. Jonge moeder Fatima krijgt van haar verloskundige voorlichting en ondersteuning bij het geven van borstvoeding, over het belang van gezonde voeding, en ook krijgt ze goede tips over de opvoeding van haar dochter.

Moeder- en kindzorg
Onder de vier miljoen Syriërs die hun land zijn ontvlucht, bevinden zich veel moeders met kinderen. Uitgeput zijn ze neergestreken in de Bekaa-vallei in Oost-Libanon. Hun kinderen zijn moe, bang, ziek of zelfs ondervoed. Samen met de lokale organisatie IOCC biedt Kerk in Actie moeder- en kindzorg aan gevluchte moeders en zwangere vrouwen. “IOCC helpt ons niet alleen met verloskundige zorg, maar leert ons ook alles over borstvoeding en hygiëne, en geeft bijvoeding aan kinderen die ondervoed zijn. We leren zo ook om in alle onzekerheid toch goed voor onszelf en onze kinderen te zorgen,” aldus Fatima. Op deze manier worden kwetsbare families, gevlucht voor het geweld in Syrië, niet aan hun lot overgelaten, maar opgevangen en verder geholpen met hun jonge gezin.

¨Met je kinderen op de vlucht¨ is een van de projecten die centraal staan in de 40dagentijd 2018. Kijk voor meer informatie op www.kerkinactie.nl/40dagentijd. Met uw steun kunnen we kinderlevens redden en helpen we moeders om in alle onzekerheid de juiste zorg te bieden aan hun kinderen door middel van verloskundige zorg, voorlichting over borstvoeding, bijvoeding voor ondervoede kinderen en gezondheidsvoorlichting.www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.