Dorothy is lid van een spaargroep

Persoonlijk verhaal

woensdag 10 januari 2018Dorothy (36) is opgegroeid in armoede. Dankzij COU-Teddo is ze nu lid van een spaargroep. Dat heeft haar bestaan behoorlijk verbeterd. Dankzij uw steun kunnen vrouwen als Dorothy verder komen in hun leven.

Basisschool niet afgemaakt

Mijn naam is Dorothy. Ik ben geboren in de chaotische tijd, toen dictator Idi Amin verjaagd werd uit Oeganda. Mijn vader heb ik nooit gekend. Hij werkte destijds als politieagent in de buurt van de hoofdstad Kampala. Hij is nooit teruggekomen. Misschien heeft hij ons in de steek gelaten. Maar ik denk dat hij vermoord is. Mijn moeder is nooit hertrouwd. Ze is een paar jaar geleden overleden aan aids. Mijn moeder en ik hadden een goede relatie, maar over haar ziekte wilde ze nooit praten. Ik heb de basisschool niet af kunnen maken. Het land verkeerde in een chaos, de klassen waren veel te groot (meer dan 75 leerlingen) en leraren kwamen vaak niet opdagen. Soms kregen ze drie maanden geen salaris uitbetaald. 

Opgegroeid in armoede

Mijn moeder kon mijn hulp in het huishouden op op ons stukje land (bijna 1,5 hectare) goed gebruiken. Ik hielp haar met cassave, maïs, bananen en wat groenten en kruiden verbouwen. We aten dat zelf en konden een deel tegen lage prijs verkopen. Ik groeide op in bittere armoede. Gelukkig hadden we twee koeien, waarmee we ons land konden ploegen en die wat melk gaven. Ik werkte een paar jaar als schoonmaakster in een klein hotel in de stad Soroti. Dat gaf wat extra inkomsten voor kleren, sandalen, houtskool om op te koken en medicijnen. Toen er een nieuwe eigenaar kwam werd ik ontslagen. Mijn laatste twee maanden salaris heb ik nooit gekregen. 

Man en kinderen

Ik was toen 17 jaar en leerde Moses kennen. Hij was aardig en had een baan. Ik raakte zwanger. Ons dochtertje overleed een paar dagen na de geboorte. Na een paar jaar volgden nog twee kinderen: onze zoon die nu 15 jaar is en onze dochter die nu 13 is. Moses verliet ons voor een andere vrouw, waarmee hij ook een gezin heeft. Gelukkig komt hij af en toe langs en draagt nog iets bij aan de opvoeding en scholing van onze kinderen.

Ik werd lid van een spaargroep

Een medewerkster van Kerk van Oeganda bezocht onze buurt en vroeg wie er interesse zou hebben om een spaargroep op te richten. Het bleek een ideale mogelijkheid te zijn om mijn situatie te verbeteren. Ze leerde ons dat sparen vrijwel nooit lang lukt, als je het in je eentje doet. Er zijn altijd dringen uitgaven waardoor je je spaargeld opmaakt. Maar als je met zo’n 15 buurvrouwen spaart, mensen die je kent en vertrouwt, dan lukt het veel beter. Ik heb soms moeite om mijn wekelijkse bijdrage te leveren, maar tot nog toe is het steeds gelukt. Twee keer lukte het niet en zou ik een boete moeten betalen, maar beide keren kon ik toen geld lenen van een buurvrouw.

We leren het zelf te doen

In het begin was de medewerkster van de kerk steeds bij onze wekelijkse bijeenkomsten. We leerden op tijd komen, besluiten opschrijven, de boekhouding bijhouden van het ingekomen en uitgeleende geld. Leden van de groep kunnen tegen een lage rente geld lenen. Niet-leden moeten meer rente betalen. De groep moet altijd instemmen met een lening. Er is immers altijd een risico dat er niet terug betaald wordt. Sinds we een voorzitter, secretaris en een penningmeester hebben gekozen, komt de medewerkster van de kerk nog maar 1x per maand langs.

We bespreken veel onderwerpen

Minstens zo belangrijk als geld sparen, zijn ook de gesprekken die we voeren als bij elkaar komen. Soms helpt iemand van de kerk ons met een speciale training, bijvoorbeeld over het verplanten van uien, over het planten van bomen tegen erosie, het aanleggen van groentetuintjes op basisscholen, over het opvangen van regenwater, over het voorkomen van hiv/aids en over gezinsplanning. Vroeger wilden alleen de vrouwen minder kinderen, maar nu zijn ook veel mannen overtuigd dat kleine gezinnen beter zijn.

Leren omgaan met klimaatverandering

We leren ook iets over klimaatverandering. Tot een paar jaar geleden wisten we precies wanneer het regenseizoen kwam, en wanneer het droog zou blijven. Sinds een paar jaar is dat helemaal veranderd. Het klimaat lijkt op z’n kop te staan: er zijn lange droge periodes en soms valt er ineens heel veel regen. Dat is heel lastig met planten en oogsten. De kerk leert ons hoe we daar mee om moeten gaan. 

Mijn kinderen een goede toekomst geven

Ik droom wel eens om mijn gespaarde geld te besteden aan iets waarmee ik geld kan verdienen: een restaurantje bijvoorbeeld. Maar stel dat er geen klanten komen, of ze betalen niet. Wat dan? Dan ben ik al mijn spaargeld kwijt! De komende paar jaar wil ik er voor zorgen dat mijn kinderen naar school gaan en een redelijke toekomst tegemoet gaan. Ik wil graag dat wat ik zelf heb gemist, voor mijn kinderen wel mogelijk wordt.

Bedankt voor uw steun aan vrouwen zoals Dorothy!

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.