Van zomer naar winter en weer terug

Blog

vrijdag 26 januari 2018Het lijkt alweer lang geleden, die winterse weken in Nederland. Maar op het moment dat ik dit schrijf zijn we pas vier dagen terug in Kaapstad en omstreken. “Ik hou van dit land, als ik ooit uitwijk neem ik het mee…” dichtte Herman de Coninck. Dat geldt voor mij voor zowel Nederland als Zuid-Afrika.

Ik heb af en toe van die momenten dat de geur van een plek of omgeving bepaalde gedachten of gevoelens oproept. Dat had ik ook toen ik weer uit het vliegtuig stapte, afgelopen maandagavond. Ik rook de zomer, rook Afrika, en voelde mezelf weer thuiskomen. Maar iets van Nederland neem ik ook mee in mijzelf, net zoals ik iets van Zuid-Afrika meenam naar Nederland.

Inmiddels ben ik terug op het werk. De faculteit wemelt weer van de mensen, en over twee weken staat onze eerste conferentie op de agenda. Het is goed om weer terug te zijn en het werk hier weer op te pakken.

Het was tegelijk goed om de afgelopen weken in Nederland te zijn, óók thuis, bij familie en vrienden. En ook bij gemeenten die meeleven met mijn werk in Zuid-Afrika. Helaas heb ik maar weinig foto’s gemaakt van de bezoekjes aan gemeenten. Dat neemt niet weg dat ik het meeleven en de belangstelling duidelijk heb ervaren en bijzonder op prijs stel.

Ik merkte dat het af en toe best lastig was (en is) om door te geven wat ik zelf hier zie, voel en ervaar. Niet alleen afgelopen jaar in de blogs, maar ook in het gesprek met mensen. Het leven 'hier' en 'daar' is soms net zo verschillend als zomer en winter. Wat vind ik nu precies belangrijk om door te geven? Het voelt soms wat gek om dingen uit mijn gewone leven en dagelijkse ontmoetingen te delen. Wat is daar nu bijzonder aan?

Maar aan de andere kant: ik merk dat het leven hier mijzelf verrijkt. Daarom hoop ik ook komend jaar, in mijn blogs en wie weet ook op andere manieren, jullie weer iets mee te laten beleven van het leven en werk hier. In de hoop dat ik door mijn ogen iets kan laten zien van wat mij een rijker mens maakt.

In vertrouwen op een mooi jaar!

 

P.S: voor wie Facebook heeft: je kunt ook mijn Facebookpagina volgen: www.facebook.com/RinekeinZuidAfrika.

Van zomer naar winter en weer terug in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.