Gelukkig Chinees Nieuwjaar !

Blog

vrijdag 16 februari 2018We vierden, traditiegetrouw, de komst van het Chinese NieuwJaar, met met name de internationale studenten en collega’s van het Luthers Theologisch Seminarie, op de prachtig rood- en goudversierde binnenplaats van het LTS-studentencomplex. Ieder jaar opnieuw wordt er met zorg een feestelijk programma georganiseerd, waarin vooral veel en internationaal wordt gezongen en gedanst en dat wordt besloten met een buffet rond het traditionele, geroosterde speenvarken. En ieder jaar opnieuw is de nieuwjaarsviering een mooie mix van de LTS-diversiteit aan talen en culturen en de Chinese tradities.

Zo zongen we This is the day that the Lord has made, behalve in het Engels, in het Kantonees en Mandarijn, in het Burmees, Chin en Kachin, in het Duits, Deens en Nederlands, in het Khmer, Thai en Indonesisch. En was een groot repertoire aan liederen uit de verschillende landen en uiteindelijk werd de dog dance gedanst, begeleid door veeltalig geblaf., want dit Chinese nieuwe jaar is het Jaar van de Hond.

LTS%20dorms.jpg

Hong Kong hangt en staat vol met honden in alle soorten en maten, tussen of aan bloesemtakken en mandarijnenboompjes, in winkelcentra en bloemenmarkten. De Chinese dierenriem heeft een cyclus van zestig jaar, vijf maal twaalf. Bij de twaalf dieren horen (de) vijf elementen: metaal, water, hout, vuur en aarde.  Mensen die geboren zijn in een jaar van de hond, zijn communicatief, serieus en verantwoordelijk, op het achterdochtige af. De hond van dit jaar, de aarde-hond, heeft bijzondere aandacht voor het milieu en voor het spirituele kant van het leven.

Meer in het algemeen is blijft de kracht van de Chinese tradities opvallend. De vaste volgorde van vieren (van dag één tot en met dag vijftien liggen de activiteiten vast) die ook alles met het begin van de lente te maken heeft, de kleuren, de vormen (alles wat rond en rood of geel is) de rode envelopjes (met geld voor – te delen – geluk).

Dit jaar valt de tweede dag van het Nieuwe Jaar, een dag voor vriendenbezoek en de dag van het grootste vuurwerk van het jaar, samen met de zevende dag na het verschrikkelijke busongeluk van vorige week zaterdag waarbij 19 passagiers om het leven kwamen en tientallen mensen gewond raakten. De zevende dag na overlijden is, naar Chinese traditie, een afsluiting van de eerste periode van rouw, de dag dat de ziel van de overledene nog een keer terugkomt om afscheid te nemen. Het vuurwerk is daarom afgelast.

Vandaag, de eerste dag, is werkelijk een familiedag – en de familie is de pijler van de Chinese samenleving, religie en cultuur. Chinees Nieuwjaar betekent dan ook jaarlijks de grootste volksverhuizing ooit: geschat wordt dat 400 miljoen (!) mensen onderweg zijn om het feest ‘thuis’ met de naaste familie te vieren.  Terwijl in China de nieuwjaarsvakantie een paar weken of langer duurt, zijn in Hong Kong alleen de eerste drie (en dit jaar vanwege de zondag, vier) dagen public holidays. Dagen voor bezoek aan familie, vrienden en tempels – of rustig een spelletje doen (de vierde dag, waarop wordt aangeraden rustig thuis te blijven)

We gaan het zondag opnieuw vieren, nu in onze eigen Kowloon Union Church, waar we elkaar Gounián Kuàilè, gaan wensen, een Gelukkig Jaar van de Hond.

CNY.png

Hierbij ook voor u/jullie allemaal ook de allerbeste wensen voor het Chinese Jaar van de Hond !

Hong Kong, 16 februari 2018

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.